ycipk-sfic84

Ostrz noże jak zawodowiec. Ostrzałki i kamienie dla perfekcjonisty

Noże wykonane z drogich materiałów, zarówno te kuchenne, jak i survivalowe, wymagają odpowiedniego traktowania. Dlatego jeśli decydujesz się na ostrze z wysokiej półki, warto również pomyśleć o odpowiednim systemie ostrzącym.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Ostrzenie noży na kamieniu to nie lada wyzwanie
Ostrzenie noży na kamieniu to nie lada wyzwanie (iStock.com)
ycipk-sfic84

Zwykłe ostrzałki są banalnie proste w użyciu i poradzi sobie z nimi nawet laik. Technika ostrzenia na kamieniu wymaga zdecydowanie więcej uwagi i umiejętności niż tradycyjne ostrzałki, ale efekty przechodzą najśmielsze oczekiwania. Dlatego osoby, którym zależy na błyskawicznym i jednocześnie zadowalającym efekcie, powinny wybrać praktyczne ostrzałki kółkowe.

Ostrzałka kółkowa dla szybkiego efektu

ycipk-sfic84

Tradycyjne ostrzałki składają się z dwóch nachodzących na siebie kamieni ostrzących o określonej gradacji, między którymi tworzy się szczelina, w którą należy włożyć ostrze i poruszać nim w przód i w tył. W ten sposób szybko naostrzysz nawet najbardziej oporny nóż.

Ostrzałki mają stosunkowo prostą i wytrzymałą konstrukcję, dlatego możesz bez problemu zabrać je ze sobą w teren i w razie potrzeby używać ich w wolnej chwili. Warto więc wybrać model możliwie jak najbardziej poręczny, wyposażony w rączkę zapewniającą pewny chwyt. Zwróć również uwagę na to, że część ostrzałek potrzebuje płaskiej, stabilnej powierzchni, na której będziesz mógł pracować.

ycipk-sfic84

Osełka lub kamień dla profesjonalisty

Mając odpowiednio dobrany kamień bądź kamienie ostrzące, będziesz w stanie poradzić sobie z naostrzeniem każdego rodzaju ostrza, począwszy od giętkich i wymagających wysokiego szlifu noży do filetowania, a kończąc na masywnych i wytrzymałych tasakach.

Noże będą wyjątkowo ostre Shutterstock.com
Podziel się
ycipk-sfic84

Największą zaletą kamieni ostrzących i osełek jest możliwość manipulowania ustawieniem noża, dzięki czemu uzyskuje się odpowiedni kąt ostrzenia. Kładąc nóż płasko na kamieniu, należy odchylić górną krawędź tak, by między brzegiem noża a kamieniem powstał wymagany kąt i już można przystępować do pracy.

Wybierz ostrzałkę na lata

Podstawowym kryterium, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze kamienia ostrzącego, jest rodzaj użytych materiałów. Nowoczesne osełki składają się z materiału ściernego – na przykład kwarcu bądź korundu – który zatopiono w spoiwie ceramicznym. Osełki diamentowe, które uznawane są za najbardziej trwałe, składają się ze stalowej płyty, na której osadzono drobne diamentowe ziarenka.

ycipk-sfic84

Liczy się również odpowiednia gradacja kamienia, zwana również ziarnistością. Im większe "ziarna", tym materiał szybciej profiluje ostrze, ale również prędzej je "zjada". W przypadku regularnego używania mniej więcej raz w miesiącu, warto wybrać modele o średniej ziarnistości – pozwolą utrzymać nóż w dobrym stanie. Kamień o dużych ziarnach nadaje się wyłącznie do ostrzy wymagających całkowitego przeprofilowania, a modele o najwyższej gradacji to sprzęt służący do wykończenia powierzchni ostrza.

Warto również zwrócić uwagę na sam kształt i wielkość osełki. Nowoczesne modele w przeważającej większości mają kształt płaskiego prostokąta, jednak modele przeznaczone do ostrzenia noży typu recurve z esowatym brzuścem wymagają kamienia o wypukłej powierzchni. W przeciwnym przypadku przód i nasada brzuśca będą odpowiednio naostrzone, a środkowa część pozostanie tępa.

ycipk-sfic84
Polub WP Facet
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-sfic84

ycipk-sfic84
ycipk-sfic84