Trwa ładowanie...

Ostrze się nie stępi. Jak dbać o nóż na wyprawie

Nawet noże wykonane z najlepszej stali mogą się stępić, jeśli nieumiejętnie się z nimi obchodzisz. Uczestnicy wypadów survivalowych doskonale zdają sobie sprawę z tego, jak ważnym narzędziem na wypadzie jest nóż, dlatego warto wiedzieć, jak obchodzić się z ostrzem.

Dobry nóż poradzi sobie z każdym zadaniemDobry nóż poradzi sobie z każdym zadaniemŹródło: Shutterstock
d1l77xa
d1l77xa

Stosując się do kilku zasad możesz mieć pewność, że nóż będzie ci służyć przez wiele lat. Dlatego warto poznać podstawowe zasady, które utrzymają go w dobrej kondycji.

Kwestia ostrzenia

Mogłoby się wydawać, że podczas wyjazdu na łono natury z ostrzeniem noża poradzisz sobie przy pomocy zwykłego kamienia. Nic bardziej mylnego, do tego celu należy używać jedynie specjalnych kamieni szlifierskich lub – jeśli jesteś w terenie – osełek prętowych lub kółkowych. Są niewielkie, wytrzymałe i bez problemu zmieścisz je w plecaku obok artykułów pierwszej potrzeby.

Najlepszy efekt osiągniesz, jeśli naostrzysz noże jeszcze przed wyjazdem z pomocą profesjonalnej osełki o dopasowanej gradacji. Pamiętaj jednak, by nie przeceniać właściwości tnących ostrza i do zadań wymagających większej siły wybierać bardziej odpowiednie narzędzia. Oczywiście nożem możesz zarówno ciąć, jak i rąbać czy piłować, jednak do poważniejszych zadań znacznie lepiej nadaje się toporek lub nawet maczeta.

Utrzymaj nóż w czystości

Należy pamiętać o tym, że nawet stal nierdzewna powinna być co jakiś czas konserwowana przy pomocy specjalnego olejku do broni. Jeśli masz do dyspozycji nóż składany, warto również pamiętać o czyszczeniu mechanizmów. Podczas codziennej pracy ziemia, drzazgi czy resztki oprawianego zwierzęcia mogą przedostawać się do szczeliny w nożu, a co za tym idzie uszkodzić mechanizm blokujący. W takim przypadku korzystanie z noża będzie bardzo niebezpieczne, nic nie zagwarantuje, że przy dużym przeciążeniu głowni ostrze nie złamie się.

nóż survival ostrze noże Pixabay
Nawet noże survivalowe wymagają ostrzeniaŹródło: Pixabay

Do czyszczenia wystarczy niewielki wycior lub kawałek materiału. Ostrza ze stali nierdzewnej można śmiało opłukać pod bieżącą wodą i odstawić do wyschnięcia. Pamiętaj, że zanieczyszczenia w rowku oznaczają kolejne mikroskopijne rysy za każdym razem, gdy składasz i rozkładasz nóż.

Kwestia przechowywania

Kolejnym błędem, który popełniają właściciele drogich noży, jest przeświadczenie, że stal nierdzewna i węglowa są niezniszczalne i żaden żywioł im niestraszny. Tymczasem lepiej nie fundować ostrzu zbyt długiego kontaktu z ogniem, na przykład używając go jako szpikulca do podgrzewania żywności na ognisku. Coś takiego może i wygląda klimatycznie i efektownie, ale tylko na filmach. W rzeczywistości to bardzo prosty sposób do zniszczenia noża.

d1l77xa

Pod żadnym pozorem nie powinno się również wbijać noża w ziemię. Choć mogłoby się wydawać, że ostrze wykonane z kawałka stali nie stępi się po wbiciu go w miękkie podłoże, to jednak obecne w nim drobne kawałki skał mogą sprawić, że na ostrzu pojawią się mikroskopijne rysy, które trudno usunąć bez specjalnego kamienia szlifierskiego o stosunkowo dużej ziarnistości. Takie defekty to najszybsza droga do korozji, jeśli więc twój nóż nie jest wykonany ze stali nierdzewnej, lepiej zawsze o niego dbać.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1l77xa
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1l77xa