Pięć najlepszych przekąsek w podróży. Kochają je kierowcy i pasażerowie

Głód to jeden z tych stanów, który sprawia, że spada koncentracja i pogarsza się nastrój. Dlatego będąc w podróży, warto zrobić postój, żeby odpocząć i coś przekąsić. Wypoczęci, na pewno bezpiecznie dotrzemy do celu. Jakie przekąski najczęściej wybieramy w drodze?

Źródło zdjęć: © materiały partnera

23.11.2022 10:50

Każdy z nas wie, że pusty żołądek podczas podróży może uprzykrzyć najprzyjemniejszą wyprawę. Płaczące dzieci, współpasażerowie dopytujący: "Daleko jeszcze?" i wreszcie sam kierowca, który zamiast skupić się na drodze, myśli, co wybierze z menu. To prawdziwy cyrk na kółkach i chaos. Jak nad nim zapanować? Oczywiście najlepiej zrobić przerwę na najbliższej stacji paliw, gdzie czeka na nas szeroki wybór smacznego jedzenia, odpowiednio skomponowanego i przygotowanego specjalnie dla podróżnych.

Co najchętniej jemy w podróży? Oto 5 najpopularniejszych przekąsek.

5. Słodkie przekąski

"Cukier krzepi!" – tym hasłem wymyślonym przez Melchiora Wańkowicza reklamowano przed wojną cukier w Polsce. Nie da się ukryć, że uwielbiamy słodycze i chętnie sięgamy po nie w trasie czy w trakcie przerwy w pracy lub w szkole. Choć sprawiają nam wiele przyjemności, czekoladowy batonik czy paczka żelków nie są najlepszym rozwiązaniem, kiedy dopada nas głód. Poza oczywistymi skutkami spożywania cukru w nadmiarze, takimi jak nadwaga czy próchnica, nie zapominajcie, że cukier wpływa również negatywnie na umiejętność zapamiętywania czy koncentrację, tak ważną szczególnie w przypadku kierowców. Na szczęście w sklepach na stacjach paliw możemy znaleźć również zdrowsze alternatywy słodkich przekąsek.

4. Domowe jedzenie

Wiele osób wybierając się w podróż, hołduje zasadzie, że najlepsze jedzenie na drogę przygotuje samodzielnie. Opakowane w folię aluminiową kanapki i kawa z termosu mają swój urok, jednak w świecie, w którym jesteśmy coraz bardziej zabiegani, zazwyczaj wybieramy wygodniejsze opcje.

3. Dania obiadowe

Mimo że dania obiadowe to znacznie więcej niż zwykła "przekąska", to znalazły się na podium wśród najczęściej wybieranych posiłków w drodze. Od lat, ciepły, pełnowartościowy posiłek można zjeść na stacjach paliw zlokalizowanych przy autostradach, drogach ekspresowych czy ważnych punktach tranzytowych. Ciepłe dania obiadowe w wybranych punktach serwuje między innymi sieć stacji Circle K. Choć zjedzenie obiadu wymaga nieco więcej czasu, warto go poświęcić, bo nic tak szybko nie zapewni uczucia sytości i nic tak dobrze nie wpływa na układ trawienny, jak ciepły posiłek.

2. Gotowe kanapki

Kanapka, wywodząca swoją historię od drobnych tartinek serwowanych na "kanapowych" podwieczorkach, przeszła wiele metamorfoz, zaliczając niechlubną (choć jakże smaczną) wersję w postaci kajzerki z kotletem schabowym albo megabagietki z szynką i serem. Dzisiaj wśród kanapek każdy znajdzie coś dla siebie: począwszy od różnorodności pieczywa, a na niekończących się możliwościach doboru składników skończywszy. Ten klasyk nie bez powodu zajął drugie miejsce na podium, bo cieszy się niesłabnącą popularnością zarówno wśród mięsożerców, jak i wegan.

1. Hot dog

Pierwsze miejsce na podium zajęła przekąska wszech czasów, czyli hot dog. Jego historia sięga XIX w., kiedy w Nowym Jorku, niemiecki emigrant, Charles Feltman, sprzedając ciasta z ulicznego wózka, pewnego zimowego dnia w 1869 r. umieścił frankfurterkę w bułce i dał tym początek najpopularniejszej ulicznej przekąsce – czyli hot dogowi.

W Polsce pionierem serwowania hot dogów była sieć Circle K, w latach 90. XX w. działająca pod szyldem Statoil, która jako pierwsza zaczęła sprzedawać kultową bułkę z parówką.

W tym roku sieć Circle K obchodzi 25-lecie wprowadzenia hot doga na rynek. Przez te lata hot dog przeszedł wiele metamorfoz: od klasycznego francuskiego, poprzez amerykańskiego, w otwartej bułce z wieloma dodatkami i sosami.

Circle K postanowił świętować jubileusz, wypuszczając na rynek klasycznego hot doga z wyjątkowo soczystą kiełbaską w bułce z prażoną cebulką i nazywając go, a jakże – Jubilatem. Kiełbaska jest podpiekana na unikalnym płaskim grillu, który sprawia, że jest bardziej chrupiąca niż kiełbaski opiekane na "rolkach".

Wśród przekąsek na drogę hot doga wyróżnia to, że łączy w sobie zalety ciepłego dania, szybkiej przekąski i dużej łatwości konsumpcji po drodze.

Według badań przeprowadzonych przez Circle K najczęstszym powodem, dla którego klienci wybierają hot dogi tej sieci, jest przede wszystkim krótki czas oczekiwania (44 proc.), stosunkowo łatwa dostępność produktu (34 proc.) oraz możliwość wygodnej formy spożywania przekąski w trakcie podróży (31 proc.).

Źródło artykułu:Materiał Partnera
Wybrane dla Ciebie