Trwa ładowanie...
15-01-2015 08:49

Pijesz piwo i białe wino? Uważaj! Arsen może cię wykończyć

Pijesz piwo i białe wino? Uważaj! Arsen może cię wykończyćŹródło: AFP
d2xhyfw
d2xhyfw

Za każdym razem, gdy roczne spożycie wódki i mocnych alkoholi wśród Polaków spada, media i politycy cieszą się, że kultura spożywania trunków zaczyna dorównywać zachodniej.

Branża winiarska i piwowarska również zacierają ręce - tendencja wzrostowa jest widoczna od kilku lat - wino jest stałym elementem wszelkich bankietów, a złocisty trunek stał się podstawowym napitkiem podczas grillów i pikników. Okazuje się jednak, że miłośnicy wina i piwa mogą mieć poważne problemy - chodzi o zatrucie arsenem.

Jak donosi portal LiveScience, regularne picie białego wina i piwa może mieć związek z podwyższonym stężeniem w organizmie arsenu - pierwiastka z grupy azotowców i składowej arszeniku, który jest jedną z najbardziej toksycznych trucizn, a w odpowiednio dużej dawce może w kilka godzin spowodować zgon.

Do tej pory, badając poziom tego półmetalu w ludzkim organizmie, naukowcy skupiali się przede wszystkim na składzie wody pitnej, która była uważana za główne źródło skażenia pierwiastkiem. Amerykańscy uczeni postanowili spojrzeć na tę kwestię od strony całej diety - w tym celu przeanalizowali wieloletnie menu 825 osób z New Hampshire. Badano częstotliwość i ilość spożycia aż 120 oddzielnych produktów. Dane zestawiano następnie ze stężeniem arsenu u poszczególnych osób. Poziom pierwiastka obliczano na podstawie materiału pobranego z paznokci pacjentów.

d2xhyfw

Okazało się, że osoby, które szczególnie lubują się w piwie i winie, mają aż o 20-30 procent wyższe stężenie arsenu w organizmie niż osoby, które nie piją w ogóle. O jakie konkretnie ilości alkoholu chodzi? Wystarczy dwa i pół piwa (1,5 litra) lub lampka białego wina dziennie. To ostatnie - kiedy tyle mówi się o zdrowotnych właściwościach umiarkowanego spożywania wina - może budzić szczególne zdziwienie.

Naukowcy zaznaczają jednak, że nie zbadali przyczyn, dla których smakosze piwa i białego wina mają podwyższony poziom tego azotowca - przypuszczają, że w procesie produkcji, by uzyskać odpowiednią klarowność tych trunków, mogą być używane związki zawierające arsen. Innym wytłumaczeniem jest niższa zdolność organizmu regularnie pijącej osoby do detoksykacji tkanek i gorszy metabolizm.

Potencjalni alkoholicy nie są jednak jedyną grupą, wśród której odkryto wyższe stężenie pierwiastka. Narażeni są również miłośnicy... brukselki, tuńczyka i sardynek, a także - choć w mniejszym stopniu - czerwonego wina.

Długotrwały podwyższony poziom arsenu w organizmie może prowadzić do raka skóry, płuc i pęcherza moczowego. Wiąże się również z większym ryzykiem zachorowania na cukrzycę i choroby serca.

d2xhyfw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2xhyfw

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj