CiekawostkiPiwo powoduje raka

Piwo powoduje raka

To się musiało kiedyś stać - naukowcy odkryli ciemną stronę piwa. Okazuje się, że zamiłowanie do tego pysznego chmielowego trunku można przypłacić nawet życiem... Wobec tego, może już najwyższy czas przesiąść się na whisky, albo wino?

"My Health News Daily" podaje, że niepokojące informacje dla piwoszy napływają z hiszpańskiego Catalan Institute of Oncology. Otóż tamtejszym naukowcom udało się ustalić, że osoby spożywające dwa do trzech piw dziennie mają o 75% większe szanse na nabawienie się raka żołądka, niż niepijący. Co więcej, jeżeli amator chmielu posiada w genotypie wariant genu "rs 1230025", wówczas prawdopodobieństwo zwiększa się aż do 700%! Co ciekawe "rs 1230025" to wariant genu występujący u co piątego człowieka...

Piwo powoduje raka
Źródło zdjęć: © sxc.hu

Jednak to jeszcze nie koniec złych wiadomości: szef grupy badawczej Eric Duell twierdzi, że sam fakt posiadania feralnego wariantu genu sprawia, że dany osobnik ma 30% większe szanse na wystąpienie raka żołądka - tyczy się to nawet całkowitych abstynentów. Piwo natomiast zdaje się być potwornym katalizatorem tego zjawiska. I tu niespodzianka: tylko piwo. W przypadku innych alkoholi, typu wino, wódka czy nawet whisky, nie potwierdzono podobnej zależności.

[

]( #opinions )

Niestety, do tej pory naukowcom nie udało się jasno określić dlaczego tak się dzieje i czemu to właśnie ów złocisty nektar ma tak silnie rakogenne właściwości. "Konsumpcja wina i alkoholi wysokoprocentowych nie łączyła się z podwyższonym prawdopodobieństwem wystąpienia raka" mówi Duell. Dodajmy, że badanie obejmowało przegląd danych statystycznych opisujących grupę 521 tysięcy osób w wieku od 35 do 70 lat.

Uczony ma jednak pewną teorię.

Wiadomo, że gdy wątroba metabolizuje alkohol, w toku tych reakcji do organizmu wydziela się aldehyd octowy, będący znanym czynnikiem rakotwórczym. Jednak w przypadku piwa dodatkowo uwalnia się inny kancerogen - NDMA. Zatem być może to właśnie wydłużona ekspozycja organizmu na te dwie substancje (2-3 piwa dziennie przez dłuższy okres czasu) powoduje, że szanse na wystąpienia raka żołądka rosną diametralnie. Sytuacja jest tym gorsza dla posiadaczy wariantu genu "rs 1230025".

Konkludując, trzeba wyraźnie zaznaczyć, że spożywanie nadmiernych ilości alkoholu samo w sobie może mieć tragiczne konsekwencje - nie tylko zdrowotne. Jednak prosimy o traktowanie wyników tego badania z dystansem, bo przecież naukowcy zdążyli nas już przyzwyczaić do faktu, że niemal każdego dnia serwują nam sprzeczne informacje odnośnie jednego zjawiska. Niewykluczone, że podobnie jest i tym razem. Bo przecież jeszcze do niedawna umiarkowane spożycie piwa było wręcz zalecane przez specjalistów, gdyż miało m.in.: minimalizować prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca, działać oczyszczająco na nerki, zbijać zły cholesterol, a także pobudzać seksualnie...

[

]( #opinions )

Tymczasem teraz okazuje się, że piwo może nawet zabić. Kto wie, być może jutro browar znów wróci do łask? Dlatego przede wszystkim doradzamy umiar i kierowanie się zdrowym rozsądkiem.

Źródło artykułu:WP Facet
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (81)