Trwa ładowanie...
d2shkii
Ciekawostki

Po godzinach - piwne przepisy na męski wieczór

Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Po godzinach - piwne przepisy na męski wieczór
(agencjamedialna.com)
d2shkii

Nic tak nie cieszy podniebienia jak smak dobrego jedzenia i piwa. A jeśli te dwie rzeczy można połączyć, to jeszcze lepiej. Browar Amber, jeden z największych browarów regionalnych z okazji premiery nowego piwa Po Godzinach Koźlak Pszeniczny przygotował wraz z Grażyną Grabik oraz Tomaszem Kasperczykiem z warszawskiej restauracji Makroklimat Bistro & Cafe niezbędnik dla smakoszy - kilkanaście piwnych przepisów na męski wieczór.

* Burger z sosem cebulowym*

mięso wołowe - 200g, natka pietruszki - 5g, ketchup - 15 ml, musztarda -15 ml, sól, pieprz, oliwa z oliwek - 10 ml, bułka, sałata, pomidor, cebula, plaster boczku x 2, sos cebulowy.

d2shkii

Zmielone mięso mieszamy z natką pietruszki, ketchupem, musztardą i oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy burgery i odstawiamy na 30 min. Bułkę rumienimy w piecu i zapiekamy z sosem cebulowym. Smażymy burgera. Zapiekamy boczek. Składamy całego burgera dodając plaster pomidora, cebulę oraz sałatę.

Sos cebulowy:

cebula 200 g, cukier brązowy 100 g, majonez 250 ml, ocet winny Cebulę kroimy w piórka. Do rondelka wrzucamy cebulę oraz cukier i wlewamy odrobinę octu winnego. Karmelizujemy cebulę na złoty kolor a następnie odsączamy przez sitko. Mieszamy odsączoną cebulę z majonezem i dodajemy odrobinę odsączonego soku do smaku.

* Boczek zapiekany z serem gorgonzola i daktylem*

d2shkii

6 cienkich plastrów boczku, 6 suszonych daktyli, 50 g sera gorgonzola

Daktyle przekrajamy, umieszczamy wewnątrz kawałek sera pleśniowego, owijamy daktyla boczkiem i przebijamy wykałaczką. Zapiekamy w piecu. Przed podaniem dekorujemy rukolą.

* Tortilla zapiekana z marynowanym kurczakiem*

2 placki tortilli, 1 filet z kurczaka, 1 pomidor, 3 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, 100 ml sosu pomidorowego, 25 g tartego sera żółtego, 100 ml jogurtu naturalnego, sok z 1 cytryny, wino białe 50 ml, świeża bazylia, sól, pieprz, ostra papryka

d2shkii

Filet z kurczaka kroimy w cienkie paski, solimy, pieprzymy, marynujemy w jogurcie i białym winie oraz czosnku i soku z cytryny z solą, a następnie odstawiamy na ok 30 min. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek wcześniej pokrojony w kostkę, dodajemy pokrojony w kostkę pomidor i zalewamy sosem pomidorowym doprawionym ostrą papryczką, solą i pieprzem.

Zamarynowanego kurczaka smażymy na patelni i dodajemy salsę. Placki tortilli posypujemy startym serem, a następnie wykładamy kurczaka na jedną tortillę a drugą go przykrywamy. Tak złożoną tortillę obsmażamy na patelni z obu stron by była złocista i chrupiąca. Kroimy na 8 części jak pizzę i wykładamy na talerz.

* Szaszłyczki jagnięce na sałatce greckiej z miętą*

1 łyżka oliwy z oliwek, 2 duże ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, 1 łyżka świeżego posiekanego oregano, 450 g. udźca jagnięcego bez kości okrojonego z tłuszczu, pokrojonego w kostkę , sól, pieprz, kmin rzymski (składniki na 4 porcje)

d2shkii

Mięso wymieszać w misce z dodatkiem czosnku, oliwy z oliwek, oregano, kminu rzymskiego, soli i pieprzu. Nadziać mięso na szpadki. Na rozgrzanej patelni grillowej pieczemy mięso, co jakiś czas obracając je, przez około 7 - 8 min. Szaszłyczki podajemy na sałatce.

* Sałatka grecka z miętą*

6 pomidorów pokrojonych w plastry, 1 czerwona cebula drobno posiekana, 1 mała kapusta biała ok 200 g drobno poszatkowana, 4 łyżki posiekanej świeżej mięty, 1/4 ogórka świeżego zielonego pokrojonego w cienkie plastry, sok z cytryny, sól, pieprz, oliwa z oliwek

* Żeberka BBQ*

d2shkii

1,5 kg żeberek, 1 szklanka coca coli, cebula pokrojona, 3 listki laurowe, 3 liście ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, kminek, mielony pieprz cayenne, papryka słodka

Żeberka pokroić na porcje, składniki marynaty wymieszać. Włożyć pokrojone mięso i odstawić do zamarynowania w lodówce.

sos:

200 ml cola coli, szklanka ketchupu łagodnego, mała cebula, 2 ząbki czosnku, 2 papryczki chili, 0,5 łyżki musztardy, łyżka oleju, łyżka cukru, łyżka octu jabłkowego, łyżka sosu worcester

d2shkii

Do garnka wsypać cebulę i czosnek, obsmażyć i dodać resztę składników i dusić aż do odparowania. Odstawić do przestygnięcia, następnie zmiksować blenderem. Żeberka obsmażyć na patelni i przełożyć na blachę. Zalać marynatą, w której przechowywaliśmy mięso, przykryć i piec w rozgrzanym piekarniku (170stopni), tak przez około 1,5- 2 h. Przed podaniem polać żeberka sosem.

* Gulasz wołowy w piwie*

0,5 kg mięsa wołowego, 1/4 szklanki mąki, 3 łyżki masła, 2 szklanki posiekanej cebuli, 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 0,5 łyżeczki tymianku, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, 0,5 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę, 2 szklanki bulionu wołowego, 1 butelka ciemnego piwa, 260 gramów mrożonych szparagów (nie rozmrażać przed gotowaniem), sól i pieprz

Mięso pokrój na kawałki i oprósz mąką. W garnku stop masło. Następnie dodaj mięso i smaż je przez około 3 minuty. Odsącz z tłuszczu i przełóż na talerz. Zmniejsz ogień, do garnka dodaj cebulę, czosnek, tymianek, gałkę muszkatołową i smaż na małym ogniu. Dodaj ziemniaki i bulion, zagotuj, przykryj pokrywką, uchylając lekko, by płyn mógł parować. Gotuj przez 15 minut. Dodaj piwo, mieszaj aż całość zgęstnieje przez ok. 5 minut. Do garnka wrzuć przysmażone wcześniej mięso, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj szparagi. Gotuj do czasu, aż ziemniaki będą miękkie, a mięso ugotowane. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

* Chleb na piwie*

4 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżki proszku do pieczenia, 340 ml ciemnego piwa, 2 łyżeczki soli, 2 jajka

Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodaj piwo i delikatnie ubite jajka, wymieszaj całość. Zagnieć ciasto. Do wysmarowanej tłuszczem foremki na chleb wyłóż ciasto i piecz w temperaturze 200 st. C. przez godzinę. Po upieczeniu wyjmij z formy i ostudź przed podaniem.

* Zupa piwna * 1l ciemnego piwa, marchewka, pietruszka, 700 g pokrojonego w grubą kostkę schabu, 300g boczku wędzonego, 3 cebule lub 10 szalotek i 5 ząbków czosnku, 500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, szczypta świeżo startego imbiru i gałki muszkatołowej, tymianek

Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle, dodając łyżkę cukru. Odłożyć. Podsmażyć boczek razem z mięsem wieprzowym oraz przyprawami. Zalać 0,5l wody i gotować. Po 30 minutach dodać pokrojone warzywa oraz ziemniaki, zalać piwem dusić na małym ogniu pod przykryciem kolejne pół godziny, pod koniec dodać cebulę.

d2shkii

Podziel się opinią

Share

d2shkii

d2shkii