Po godzinach - piwne przepisy na męski wieczór

Obraz
Źródło zdjęć: © agencjamedialna.com

Nic tak nie cieszy podniebienia jak smak dobrego jedzenia i piwa. A jeśli te dwie rzeczy można połączyć, to jeszcze lepiej. Browar Amber, jeden z największych browarów regionalnych z okazji premiery nowego piwa Po Godzinach Koźlak Pszeniczny przygotował wraz z Grażyną Grabik oraz Tomaszem Kasperczykiem z warszawskiej restauracji Makroklimat Bistro & Cafe niezbędnik dla smakoszy - kilkanaście piwnych przepisów na męski wieczór.

Burger z sosem cebulowym

mięso wołowe - 200g, natka pietruszki - 5g, ketchup - 15 ml, musztarda -15 ml, sól, pieprz, oliwa z oliwek - 10 ml, bułka, sałata, pomidor, cebula, plaster boczku x 2, sos cebulowy.

Zmielone mięso mieszamy z natką pietruszki, ketchupem, musztardą i oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy burgery i odstawiamy na 30 min. Bułkę rumienimy w piecu i zapiekamy z sosem cebulowym. Smażymy burgera. Zapiekamy boczek. Składamy całego burgera dodając plaster pomidora, cebulę oraz sałatę.

Sos cebulowy:

cebula 200 g, cukier brązowy 100 g, majonez 250 ml, ocet winny Cebulę kroimy w piórka. Do rondelka wrzucamy cebulę oraz cukier i wlewamy odrobinę octu winnego. Karmelizujemy cebulę na złoty kolor a następnie odsączamy przez sitko. Mieszamy odsączoną cebulę z majonezem i dodajemy odrobinę odsączonego soku do smaku.

Boczek zapiekany z serem gorgonzola i daktylem

6 cienkich plastrów boczku, 6 suszonych daktyli, 50 g sera gorgonzola

Daktyle przekrajamy, umieszczamy wewnątrz kawałek sera pleśniowego, owijamy daktyla boczkiem i przebijamy wykałaczką. Zapiekamy w piecu. Przed podaniem dekorujemy rukolą.

Tortilla zapiekana z marynowanym kurczakiem

2 placki tortilli, 1 filet z kurczaka, 1 pomidor, 3 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, 100 ml sosu pomidorowego, 25 g tartego sera żółtego, 100 ml jogurtu naturalnego, sok z 1 cytryny, wino białe 50 ml, świeża bazylia, sól, pieprz, ostra papryka

Filet z kurczaka kroimy w cienkie paski, solimy, pieprzymy, marynujemy w jogurcie i białym winie oraz czosnku i soku z cytryny z solą, a następnie odstawiamy na ok 30 min. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek wcześniej pokrojony w kostkę, dodajemy pokrojony w kostkę pomidor i zalewamy sosem pomidorowym doprawionym ostrą papryczką, solą i pieprzem.

Zamarynowanego kurczaka smażymy na patelni i dodajemy salsę. Placki tortilli posypujemy startym serem, a następnie wykładamy kurczaka na jedną tortillę a drugą go przykrywamy. Tak złożoną tortillę obsmażamy na patelni z obu stron by była złocista i chrupiąca. Kroimy na 8 części jak pizzę i wykładamy na talerz.

Szaszłyczki jagnięce na sałatce greckiej z miętą

1 łyżka oliwy z oliwek, 2 duże ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, 1 łyżka świeżego posiekanego oregano, 450 g. udźca jagnięcego bez kości okrojonego z tłuszczu, pokrojonego w kostkę , sól, pieprz, kmin rzymski (składniki na 4 porcje)

Mięso wymieszać w misce z dodatkiem czosnku, oliwy z oliwek, oregano, kminu rzymskiego, soli i pieprzu. Nadziać mięso na szpadki. Na rozgrzanej patelni grillowej pieczemy mięso, co jakiś czas obracając je, przez około 7 - 8 min. Szaszłyczki podajemy na sałatce.

Sałatka grecka z miętą

6 pomidorów pokrojonych w plastry, 1 czerwona cebula drobno posiekana, 1 mała kapusta biała ok 200 g drobno poszatkowana, 4 łyżki posiekanej świeżej mięty, 1/4 ogórka świeżego zielonego pokrojonego w cienkie plastry, sok z cytryny, sól, pieprz, oliwa z oliwek

Żeberka BBQ

1,5 kg żeberek, 1 szklanka coca coli, cebula pokrojona, 3 listki laurowe, 3 liście ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, kminek, mielony pieprz cayenne, papryka słodka

Żeberka pokroić na porcje, składniki marynaty wymieszać. Włożyć pokrojone mięso i odstawić do zamarynowania w lodówce.

sos:

200 ml cola coli, szklanka ketchupu łagodnego, mała cebula, 2 ząbki czosnku, 2 papryczki chili, 0,5 łyżki musztardy, łyżka oleju, łyżka cukru, łyżka octu jabłkowego, łyżka sosu worcester

Do garnka wsypać cebulę i czosnek, obsmażyć i dodać resztę składników i dusić aż do odparowania. Odstawić do przestygnięcia, następnie zmiksować blenderem. Żeberka obsmażyć na patelni i przełożyć na blachę. Zalać marynatą, w której przechowywaliśmy mięso, przykryć i piec w rozgrzanym piekarniku (170stopni), tak przez około 1,5- 2 h. Przed podaniem polać żeberka sosem.

Gulasz wołowy w piwie

0,5 kg mięsa wołowego, 1/4 szklanki mąki, 3 łyżki masła, 2 szklanki posiekanej cebuli, 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 0,5 łyżeczki tymianku, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, 0,5 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę, 2 szklanki bulionu wołowego, 1 butelka ciemnego piwa, 260 gramów mrożonych szparagów (nie rozmrażać przed gotowaniem), sól i pieprz

Mięso pokrój na kawałki i oprósz mąką. W garnku stop masło. Następnie dodaj mięso i smaż je przez około 3 minuty. Odsącz z tłuszczu i przełóż na talerz. Zmniejsz ogień, do garnka dodaj cebulę, czosnek, tymianek, gałkę muszkatołową i smaż na małym ogniu. Dodaj ziemniaki i bulion, zagotuj, przykryj pokrywką, uchylając lekko, by płyn mógł parować. Gotuj przez 15 minut. Dodaj piwo, mieszaj aż całość zgęstnieje przez ok. 5 minut. Do garnka wrzuć przysmażone wcześniej mięso, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj szparagi. Gotuj do czasu, aż ziemniaki będą miękkie, a mięso ugotowane. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Chleb na piwie

4 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżki proszku do pieczenia, 340 ml ciemnego piwa, 2 łyżeczki soli, 2 jajka

Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodaj piwo i delikatnie ubite jajka, wymieszaj całość. Zagnieć ciasto. Do wysmarowanej tłuszczem foremki na chleb wyłóż ciasto i piecz w temperaturze 200 st. C. przez godzinę. Po upieczeniu wyjmij z formy i ostudź przed podaniem.

* Zupa piwna * 1l ciemnego piwa, marchewka, pietruszka, 700 g pokrojonego w grubą kostkę schabu, 300g boczku wędzonego, 3 cebule lub 10 szalotek i 5 ząbków czosnku, 500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, szczypta świeżo startego imbiru i gałki muszkatołowej, tymianek

Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle, dodając łyżkę cukru. Odłożyć. Podsmażyć boczek razem z mięsem wieprzowym oraz przyprawami. Zalać 0,5l wody i gotować. Po 30 minutach dodać pokrojone warzywa oraz ziemniaki, zalać piwem dusić na małym ogniu pod przykryciem kolejne pół godziny, pod koniec dodać cebulę.

Źródło artykułu: WP Facet
Wybrane dla Ciebie
Funkcjonalne smartwatche do 500 zł. Zdziwisz się, co potrafią
Funkcjonalne smartwatche do 500 zł. Zdziwisz się, co potrafią
Jedyna rzecz, którą musi mieć w szafie każdy facet. Przyda się teraz i wiosną
Jedyna rzecz, którą musi mieć w szafie każdy facet. Przyda się teraz i wiosną
Najpopularniejsze słuchawki z redukcją szumów za mniej niż 300 zł
Najpopularniejsze słuchawki z redukcją szumów za mniej niż 300 zł
Jaka kurtka na stok? Kurzajewski nie mógł wybrać lepiej. Ten model jeszcze długo mu posłuży
Jaka kurtka na stok? Kurzajewski nie mógł wybrać lepiej. Ten model jeszcze długo mu posłuży
Najtańsze soundbary z subwooferem. Co kupisz za mniej niż 600 zł?
Najtańsze soundbary z subwooferem. Co kupisz za mniej niż 600 zł?
Jędrzejak zna skuteczny sposób na mrozy. Wydasz na niego zaskakująco mało
Jędrzejak zna skuteczny sposób na mrozy. Wydasz na niego zaskakująco mało
Popularne projektory laserowe do 5 tys. zł. Dlaczego warto je wybrać?
Popularne projektory laserowe do 5 tys. zł. Dlaczego warto je wybrać?
System multimedialny w starym samochodzie. Jak to zrobić?
System multimedialny w starym samochodzie. Jak to zrobić?
Wybieramy kapcie męskie: śmieszne, ciepłe, a może skórzane?
Wybieramy kapcie męskie: śmieszne, ciepłe, a może skórzane?
Ciepła i praktyczna kurtka narciarska męska. Jaką wybrać, aby posłużyła ci przez lata?
Ciepła i praktyczna kurtka narciarska męska. Jaką wybrać, aby posłużyła ci przez lata?
Kultowe trapery kupisz za grosze. Podobne nosi Maciej Musiał
Kultowe trapery kupisz za grosze. Podobne nosi Maciej Musiał
Swetry i bluzy męskie. Przegląd najmodniejszych modeli na zimę
Swetry i bluzy męskie. Przegląd najmodniejszych modeli na zimę