Trwa 艂adowanie...
19-08-2013 15:18

Po tym alkoholu nie ma kaca

Po tym alkoholu nie ma kaca殴r贸d艂o: 123RF
d136y0s
d136y0s

Niekt贸rzy maj膮 w zwyczaju radzi膰 sobie z kacem z pomoc膮 dobrze sch艂odzonego piwka - metody tej absolutnie nie pochwalamy. Ci臋偶ko jednak nie przyzna膰, 偶e piwo jest stosunkowo najmniej "inwazyjnym" napojem alkoholowym, w umiarkowanych ilo艣ciach doskonale gasi pragnienie i wspomaga prac臋 uk艂adu moczowego. To jednak nie wszystko - jak si臋 okazuje, to jedyny alkohol, po kt贸rym mo偶e w og贸le nie by膰 kaca!

W艂a艣nie do takich wniosk贸w doszli australijscy naukowcy, zapewne mi艂o艣nicy wlewania w siebie hektolitr贸w z艂ocistego trunku. By m贸c cieszy膰 si臋 piwn膮 konsumpcj膮 bez konsekwencji w postaci syndromu dnia nast臋pnego, wzi臋li pod lup臋 "nawadniaj膮ce" w艂a艣ciwo艣ci piwa. Ca艂kiem s艂usznie - nie od dzi艣 wiadomo, 偶e nieod艂膮cznym, a wr臋cz zasadniczym elementem kaca jest nieprzyjemne odwodnienie organizmu.

Zaraz, zaraz - przecie偶 dopiero co napisali艣my, 偶e piwo doskonale gasi pragnienie i z jego pomoc膮 mo偶na uzupe艂ni膰 niedob贸r p艂yn贸w w organizmie. To oczywi艣cie prawda - pod warunkiem, 偶e nie przesadzimy. Alkohol etylowy zawarty w piwie powoduje bowiem wzmo偶on膮 prac臋 nerek, co skutkuje tym, 偶e zamiast absorbowa膰 p艂yny, cz臋艣ciej ni偶 zwykle odwiedzamy 艂azienk臋. Australijscy uczeni postanowili zniwelowa膰 to niepo偶膮dane dzia艂anie alkoholu, dodaj膮c do zwyczajnej wody u偶ywanej w produkcji piwa, roztw贸r elektrolit贸w podobny do tych stosowanych przy wytwarzaniu napoj贸w izotonicznych dla sportowc贸w. Pr贸buj膮c stworzy膰 piwo, kt贸re nie powoduje kaca, nieznacznie obni偶yli w nim te偶 zawarto艣膰 alkoholu.

Naukowcy eksperymentowali 艂膮cznie z czterema rodzajami z艂ocistego trunku - dwa z nich to popularne komercyjne marki, jedna o 艣redniej mocy, a druga typu "light". Dodatek elektrolit贸w i mniejsza ilo艣膰 procent贸w okaza艂a si臋 strza艂em w dziesi膮tk臋: - Z czterech r贸偶nych piw, kt贸re degustowali badani, to w艂a艣nie nasze ulepszone lekkie piwo by艂o najlepiej przyswajalne przez organizm - w tym sensie, 偶e najbardziej nawadnia艂o cia艂o - podsumowuje profesor Ben Desbrow, szef projektu badawczego. Teoretycznie nie powinno to dziwi膰 - kac to przecie偶 nie tylko niedob贸r wody w organizmie, ale r贸wnie偶 podstawowych zwi膮zk贸w mineralnych, kt贸re mo偶na uzupe艂ni膰 w艂a艣nie przez konsumpcj臋 elektrolit贸w.

d136y0s

Dla piwnych smakoszy, kt贸rzy konsumuj膮 z艂ocisty trunek przede wszystkim ze wzgl臋du na jego smak i obawiaj膮 si臋 o walory smakowe "wzbogaconego" piwa, mamy dobr膮 wiadomo艣膰: zamiana zwyk艂ej wody na t膮 wype艂nion膮 mieszank膮 elektrolit贸w w 偶aden spos贸b nie wp艂ywa na smak ulubionego napoju. Pozostaje zatem tylko czeka膰 a偶 "antykacowe" piwo wyjdzie z australijskich laboratori贸w i zago艣ci na sklepowych p贸艂kach. Bior膮c pod uwag臋 potencjalny ogromny popyt na taki trunek, zapewne stanie si臋 to bardzo szybko - niech was g艂owa o to nie boli.

d136y0s
Oce艅 jako艣膰 naszego artyku艂u:
Twoja opinia pozwala nam tworzy膰 lepsze tre艣ci.

Komentarze

Trwa 艂adowanie
.
.
.
d136y0s