Rzeźbienie jedzenia

Obraz
Źródło zdjęć: © Malemen

Tekst: Monika Kucia-Sadecka

Wszystko zaczęło się od największego żyjącego szefa kuchni, twórcy El Bulli i Intopia Classic Bar, katalońskiego wizjonera Ferrana Adrii. Sławę "Salvadora Dali gastronomii" przyniosły mu zaskakujące przekształcenia znanych dań.

Wymyślał lizaki z rosołu, galaretki z winegretu, sławne dania z króliczych uszu i białego miąższu cytryny. W 2007 roku na prestiżowej wystawie sztuki "Documenta" w Muzeum Guggenheima w niemieckim Kassel reprezentował Hiszpanię. Gastronomia została oficjalnie wyniesiona do rangi sztuki. Kiedy Brytyjczyk Heston Blumenthal w restauracji The Fat Duck w Bray w hrabstwie Berkshire serwuje rybę, w muszli na talerzu ukryty jest iPod Nano i gość, jedząc rybę, słucha dźwięku morskich fal. Na deser lody o smaku jajecznicy na bekonie.

Kilka dni, kilka kropli

Widziałam w akcji Seiji Yamamoto, słynnego japońskiego szefa kuchni, który w misterny sposób przenosił na talerz recenzje swoich restauracji przy użyciu sosu z atramentu kałamarnicy i czerwonego miso. Gość przeczytawszy tekst, używał go jako sosu do krewetek. Rene Redzepi w kopenhaskiej Nomie podaje rzodkiewki umorusane "ziemią" z mąki orzechowej, słodu, piwa i masła. Chodzi o przypomnienie, jaka jest natura rzodkiewek. Hiszpański szef kuchni Eneko Atxa przy współpracy z chemikami z Uniwersytetu Baskijskiego opracował metodę ekstrakcji i przenoszenia aromatów z jednych potraw na inne za pomocą ultradźwięków. Serwuje surowe ostrygi pachnące szampanem. Jean Bos, założyciel Akademii Kuchni Molekularnej w Bydgoszczy, serwuje swoje dania rzadko, bo ich przygotowanie wymaga długiego czasu. Warto spróbować jego sosu do ryby zmieszanego z odparowanych wywarów z królika i dziczyzny. Każdy z nich gotuje kilkadziesiąt godzin.

Do węgorza smażonego w oleju migdałowym serwuje ravioli z buraka, czyli kapsułki z warzywa gotowanego w wywarze z królika. Powstają dzięki użyciu czerwonych alg, soli wapiennej i jubilerskiej pracy kucharza. Puder z pumpernikla Wojciech Modest Amaro, który był szefem kuchni i prezesem Klubu Polskiej Rady Biznesu, otwiera eksperymentalne Atelier Amaro pr zy Agrykoli, tuż obok warszawskiego Instytutu Teatralnego. Wieczorami będzie serwował degustacyjne "signature cuisine".

O swojej kuchni mówi "kreatywna", "nowoczesna" albo "kuchnia polska XXI wieku". Do gotowania używa kosmicznych urządzeń: thermomiksu, bamiksu, microplane'a czy PacoJeta (niezwykły mikser do robienia lodów bez żadnych sztucznych dodatków). Stosuje metodę sous vide, czyli gotowania produktów zamkniętych próżniowo w vaccum w niskich temperaturach, używa ciekłego azotu do szybkiego zamrażania i gumy ksantanowej do tworzenia galaretki, z której powstają saszetki do zapakowania farszu z raków.

Grilluje kłącza tataraku, robi puder z pumpernikla albo z kwiatostanu sosny, udziec jelenia panieruje w kruszonce z kasztanów, zalewa jagody jarzębiny ciekłym azotem, wędzi kajmak na sianie łąkowym, piecze szynkę w 76 stopniach przez osiem godzin. - Chcę jeszcze bardziej grzebać w polskich smakach i budować na ich bazie nowoczesną kuchnię - Amaro uważa, że w kuchniach narodowych tkwi przyszłość gastronomii. Jego "śledź XXI wieku" to pomalowany jadalnym brązem kawałek marynowanej ryby, podany z sałatką z cebuli, zielonego jabłka Granny Smith, szczypiorku, tartego chrzanu i z kroplą oliwy z pestek śliwek. Na wierzch kładzie sferyczne kopytka z passiflorą i kroplą cytryny.- Zależy mi na wykorzystywaniu awangardowych technik, aby pokazać wspaniałą polską kuchnię dworską w jak najbardziej nowoczesny sposób.

Źródło artykułu: WP Facet
Wybrane dla Ciebie
Funkcjonalne smartwatche do 500 zł. Zdziwisz się, co potrafią
Funkcjonalne smartwatche do 500 zł. Zdziwisz się, co potrafią
Jedyna rzecz, którą musi mieć w szafie każdy facet. Przyda się teraz i wiosną
Jedyna rzecz, którą musi mieć w szafie każdy facet. Przyda się teraz i wiosną
Najpopularniejsze słuchawki z redukcją szumów za mniej niż 300 zł
Najpopularniejsze słuchawki z redukcją szumów za mniej niż 300 zł
Jaka kurtka na stok? Kurzajewski nie mógł wybrać lepiej. Ten model jeszcze długo mu posłuży
Jaka kurtka na stok? Kurzajewski nie mógł wybrać lepiej. Ten model jeszcze długo mu posłuży
Najtańsze soundbary z subwooferem. Co kupisz za mniej niż 600 zł?
Najtańsze soundbary z subwooferem. Co kupisz za mniej niż 600 zł?
Jędrzejak zna skuteczny sposób na mrozy. Wydasz na niego zaskakująco mało
Jędrzejak zna skuteczny sposób na mrozy. Wydasz na niego zaskakująco mało
Popularne projektory laserowe do 5 tys. zł. Dlaczego warto je wybrać?
Popularne projektory laserowe do 5 tys. zł. Dlaczego warto je wybrać?
System multimedialny w starym samochodzie. Jak to zrobić?
System multimedialny w starym samochodzie. Jak to zrobić?
Wybieramy kapcie męskie: śmieszne, ciepłe, a może skórzane?
Wybieramy kapcie męskie: śmieszne, ciepłe, a może skórzane?
Ciepła i praktyczna kurtka narciarska męska. Jaką wybrać, aby posłużyła ci przez lata?
Ciepła i praktyczna kurtka narciarska męska. Jaką wybrać, aby posłużyła ci przez lata?
Kultowe trapery kupisz za grosze. Podobne nosi Maciej Musiał
Kultowe trapery kupisz za grosze. Podobne nosi Maciej Musiał
Swetry i bluzy męskie. Przegląd najmodniejszych modeli na zimę
Swetry i bluzy męskie. Przegląd najmodniejszych modeli na zimę