Trwa ładowanie...
d2jwx39
Męskie sprawy

Starożytny alkohol wzmocni odporność

Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Starożytny alkohol wzmocni odporność
(Shutterstock.com)
d2jwx39

Miód pitny znany jest ludzkości od czasów starożytnych. Sprzed wieków pochodzą również receptury pozwalające uzyskać napitek o wyjątkowych walorach smakowych, ale przede wszystkim zdrowotnych. Przekonała się o tym grupa szwedzkich uczonych, którzy zbadali właściwości miodu wytwarzanego według starodawnej receptury. Czy produkowany tą metodą napój zawojuje rynek?

Wieki największej popularności miód pitny ma już za sobą. I choć dziś częściej raczymy się innymi rodzajami alkoholu, warto czasami powrócić do obyczajów naszych przodków i zaserwować sobie szklaneczkę tego napoju - oczywiście wytwarzanego według tradycyjnych receptur. Kluczem do uzyskania jak najlepszych walorów zdrowotnych jest jakość pszczelego miodu użytego podczas fermentacji.

Badania przeprowadzone w 2014 roku przez szwedzkiego uczonego Tobiasa Olofssona i Alejandrę Vasquez wykazały, że bakterie kwasu mlekowego obecne we wnętrznościach pszczół to istne panaceum - nie tylko przyspieszają gojenie się chronicznych ran, ale również są w stanie "współpracować" z ludzkim organizmem i zabijać patogeny, tworząc setki i tysiące naturalnych substancji, które działają jak antybiotyki.

d2jwx39

Niestety podczas "przemysłowej" hodowli pszczół pożytecznych bakterii zostaje w miodzie znacznie mniej, niż kiedy pracowite owady produkują miód "na dziko", w swoim tempie i w naturalnych barciach. Stąd pomysł, by stworzyć trunek, którego podstawą będzie właśnie najcenniejszy dziki miód - Honey Hunter's Elixir to miód pitny stworzony przez ekipę Olofssona. Autorzy badań i jednocześnie producenci zapewniają, że jedna szklaneczka Miodowego Eliksiru Myśliwego zawiera 100 miliardów pożytecznych bakterii.

- Napój alkoholowy, jakim jest miód, produkuje się z miodu i wody. W przeszłości uważano go za napój bogów, który daje pijącemu nieśmiertelność lub lepsze zdrowie. Pili i wysoko cenili go Wikingowie, Majowie i Egipcjanie - podkreśla Olofsson.

Za chęć posmakowania w pełni naturalnego miodu, jaki pili nasi przodkowie, trzeba jednak słono zapłacić. Zestaw trzech buteleczek kosztuje około 150 dolarów. Pierwsze dostawy planowane są na jesień.

Zobacz także: Jak wybrać dobry miód?

d2jwx39

Podziel się opinią

Share
d2jwx39
d2jwx39