Trwa ładowanie...
23-06-2015 09:27

Starożytny alkohol wzmocni odporność

Starożytny alkohol wzmocni odpornośćŹródło: Shutterstock.com
d1qqri9
d1qqri9

Miód pitny znany jest ludzkości od czasów starożytnych. Sprzed wieków pochodzą również receptury pozwalające uzyskać napitek o wyjątkowych walorach smakowych, ale przede wszystkim zdrowotnych. Przekonała się o tym grupa szwedzkich uczonych, którzy zbadali właściwości miodu wytwarzanego według starodawnej receptury. Czy produkowany tą metodą napój zawojuje rynek?

Wieki największej popularności miód pitny ma już za sobą. I choć dziś częściej raczymy się innymi rodzajami alkoholu, warto czasami powrócić do obyczajów naszych przodków i zaserwować sobie szklaneczkę tego napoju - oczywiście wytwarzanego według tradycyjnych receptur. Kluczem do uzyskania jak najlepszych walorów zdrowotnych jest jakość pszczelego miodu użytego podczas fermentacji.

Badania przeprowadzone w 2014 roku przez szwedzkiego uczonego Tobiasa Olofssona i Alejandrę Vasquez wykazały, że bakterie kwasu mlekowego obecne we wnętrznościach pszczół to istne panaceum - nie tylko przyspieszają gojenie się chronicznych ran, ale również są w stanie "współpracować" z ludzkim organizmem i zabijać patogeny, tworząc setki i tysiące naturalnych substancji, które działają jak antybiotyki.

Niestety podczas "przemysłowej" hodowli pszczół pożytecznych bakterii zostaje w miodzie znacznie mniej, niż kiedy pracowite owady produkują miód "na dziko", w swoim tempie i w naturalnych barciach. Stąd pomysł, by stworzyć trunek, którego podstawą będzie właśnie najcenniejszy dziki miód - Honey Hunter's Elixir to miód pitny stworzony przez ekipę Olofssona. Autorzy badań i jednocześnie producenci zapewniają, że jedna szklaneczka Miodowego Eliksiru Myśliwego zawiera 100 miliardów pożytecznych bakterii.

d1qqri9

- Napój alkoholowy, jakim jest miód, produkuje się z miodu i wody. W przeszłości uważano go za napój bogów, który daje pijącemu nieśmiertelność lub lepsze zdrowie. Pili i wysoko cenili go Wikingowie, Majowie i Egipcjanie - podkreśla Olofsson.

Za chęć posmakowania w pełni naturalnego miodu, jaki pili nasi przodkowie, trzeba jednak słono zapłacić. Zestaw trzech buteleczek kosztuje około 150 dolarów. Pierwsze dostawy planowane są na jesień.

Zobacz także: Jak wybrać dobry miód?

d1qqri9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1qqri9