Trwa ładowanie...
21-05-2015 09:39

Świeże piwo prosto z browaru Prazdroj

Świeże piwo prosto z browaru PrazdrojŹródło: materiał prasowy/Pilsner Urquell
daxgynm
daxgynm

Miłośnicy złotego trunku nie muszą już jechać do Czech, by napić się świeżego piwa prosto z browaru. Pilsner Urquell wprowadza właśnie do Polski tanki, dzięki którym możemy cieszyć się niepasteryzowanym piwem z browaru Prazdroj. W nowo otwartej restauracji Česká zamontowano właśnie aż sześć miedzianych tanków, z których piwo serwują najlepsi barmani pod czujnym okiem Czeskiego Mistrza Barmanów - Jakuba Šrubařa.

Czechy – tu wszystko się zaczęło. W 1842 roku browarnicy z Pilzna uwarzyli pierwsze na świecie jasne piwo. Bardzo szybko zyskało ono ogromną popularność i było dostępne w wielu krajach w Europie. Nic nie smakuje jednak tak dobrze jak piwo świeże, prosto z browaru. Nasi południowi sąsiedzi doskonale o tym wiedzieli, dlatego jako pierwsi wprowadzili w połowie lat 90-tych XX wieku tanki. Tanki szybko zyskały wielu zwolenników nie tylko w Czechach, ale także m.in. w Holandii. Teraz przyszedł czas na Polskę. Dlaczego? Piwo serwowane z tanka jest świeże, niespasteryzowane, dostarczone prosto z browaru, gdzie smakuje najlepiej. Krótki, siedmiodniowy termin przydatności to najlepsza gwarancja jego jakości.

Tankovna – czeski sekret

Tankovna to czeski, unikalny system transportowania, przechowywania i serwowania piwa. W restauracji Česká składa się on z sześciu tanków, w każdym znajduje się aż 500 litrów świeżego piwa Pilsner Urquell. Na czym polega sekret? Piwo, zaraz po uwarzeniu przelewane jest do mobilnego tanka. Podczas drogi do pubów i restauracji cały czas jest chłodzone i nie ma kontaktu z powietrzem. Od chwili otwarcia tanka w lokalu piwo ma tylko siedmiodniowy termin przydatności. Specjalna tablica umieszczona przy miedzianym tanku informuje piwoszy, kiedy piwo przyjechało z browaru i ile czasu pozostało do jego wypicia. – Czesi wymyślili tanki w latach 90-tych XX wieku.

W naszym kraju, z roku na rok, są coraz bardziej popularne. Jako rodowity Czech cieszę się, że mogę serwować Polakom oryginalne piwo prosto z Browaru Prazdroj. Dzięki takim miejscom jak restauracja Česká dzielimy się tym, z czego znany jest nasz kraj: smaczną kuchnią i doskonałym, oryginalnym piwem – mówi Mistrz Barmanów Jakub Šrubař. Česká to wierne odwzorowanie czeskiej hospody, z jej niepowtarzalnym klimatem i aranżacją - to miejsce sprzyjające wspólnemu biesiadowaniu w stylu naszych południowych sąsiadów.

daxgynm

(( bigphoto http://i.wp.pl/a/f/jpeg/35111/foto.jpeg #source=(fot. materiał prasowy/Pilsner Urquell)

#size=650x459#))

Cała władza w rękach barmana

Czesi znani są nie tylko z warzenia najlepszego piwa – są też mistrzami w jego serwowaniu. U naszych południowych sąsiadów nalewaniem piwa zajmuje się specjalnie wyszkolona osoba – wyczepni. Tak też jest w restauracji Česká, gdzie barmani serwują piwo z tanka na kilka czeskich sposobów. W zależności od preferencji, piwosze mogą wybrać idealne dla siebie piwo. Hladinka – czyli „tafla wodna” ma idealnie zbalansowany smak i gęstą, białą pianę, Cochtan – to piwo bez piany, o wytrawnym, goryczkowym smaku, a Mliko to zaś pełen kufel białej piany z przewagą słodszych akcentów. Niezależnie od wyboru, dzięki systemowi Tankovna, miłośnicy złotego trunku mają pewność, że piją świeże piwo, które przyjechało prosto z czeskiego browaru, gdzie uwarzone zostało zgodnie z XIX wieczną recepturą.

Pilsner Urquell z tanka dostępny jest w Warszawie już w dwóch lokalach, Restauracji Česká przy ul. Chmielnej 35 oraz AiOLI inspired by MINI przy na Placu Konstytucji 5.

Więcej informacji: http://pilsner.pl/ oraz www.facebook.com/PilsnerUrquellPolska

(( bigphoto http://i.wp.pl/a/f/jpeg/35111/foto1.jpeg #source=(fot. materiał prasowy/Pilsner Urquell)

#size=650x623#))

daxgynm
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
daxgynm