HobbySzybko się nauczysz. Ostrzenie noży na kamieniu nie jest trudne

Szybko się nauczysz. Ostrzenie noży na kamieniu nie jest trudne

Używanie profesjonalnej osełki może się wydawać bardzo skomplikowane, jednak to tylko pozory. Wystarczy nieco praktyki, a na efekty nie trzeba będzie długo czekać – będą widoczne już po pierwszym ostrzeniu. Musisz tylko znać podstawowe zasady.

Dobry kamień ostrzący to skarb
Dobry kamień ostrzący to skarb
Źródło zdjęć: © Istock

10.08.2020 13:18

Z pomocą przychodzi profesjonalny sprzęt, który teraz dostaniesz w dużo niższej cenie. Dzięki niemu nie będziesz musiał oddawać noży do profesjonalnego ostrzenia.

Odpowiednia gradacja to podstawa

Każdy kamień ostrzący ma określoną gradację, czyli ziarnistość. Im większe "ziarna", tym łatwiej wyprofilować krawędź tnącą podczas ostrzenia, ale niestety oznacza to również, że bardziej agresywnie oddziałuje na metal, dlatego są używane głównie do poprawienia szlifu bardzo zużytych ostrzy lub całkowitego przeprofilowania głowni.

Kamienie o średniej gradacji to optymalne rozwiązanie dla osób, które lubią gotować i korzystają z noży regularnie. Wystarczy raz w miesiącu przeciągnąć kilka razy nożem po kamieniu i szybko powróci do doskonałej ostrości. Kamienie o bardzo drobnych ziarnach używane są przede wszystkim do wykończenia i nadania szlifowi odpowiedniej gładkości, dzięki czemu kroi wszystkie, nawet najtwardsze produkty niczym ciepłe masło.

Odpowiedni kąt ostrzenia

Aby ostrzenie przebiegało jak najbardziej skutecznie, należy pamiętać o zachowaniu odpowiedniego kąta. Połóż nóż płasko na kamieniu, a następnie odchyl tak, by między krawędzią a ostrzałką powstał wymagany kąt. Każdy nóż wymaga innego kąta ostrzenia. Giętkie i delikatne ostrza do filetowania będą miały zdecydowanie wyższy szlif niż na przykład masywny i ciężki tasak. Dlatego przyjmuje się, że noże do filetowania ostrzy się pod niewielkim kątem 13-15 st. Z kolei noże kuchenne, z których korzystasz na co dzień, wymagają kąta 20 st. Noże do ciężkich prac, w których ostrość ustępuje na rzecz wytrzymałości, można ostrzyć pod kątem 25-30 st.

noże kuchenne deska do krojenia kuchnia
noże kuchenne deska do krojenia kuchnia© Shutterstock

Jeśli masz problemy z uzyskaniem i utrzymaniem kąta ostrzenia, możesz skorzystać z praktycznych prowadnic, które zniwelują ten problem do czasu, gdy sam nauczysz się trzymać ostrze przez cały czas pod odpowiednim kątem.

Nie zapomnij o wodzie

Kamienie ostrzące przed użyciem dobrze będzie namoczyć, choć popularne osełki diamentowe równie dobrze działają "na sucho". Warto jednak włożyć kamień na kilka minut do miseczki z letnią wodą. Pamiętaj też, by podczas całego procesu ostrzenia regularnie zwilżać kamień przy pomocy dłoni. Po skończonym ostrzeniu również warto opłukać osełkę pod bieżącą wodą, wytrzeć i odstawić do wyschnięcia.

Kiedy poznasz, że nóż jest już naostrzony?

Po uzyskaniu odpowiedniego kąta należy jednostajnym, pewnym ruchem przesuwać ostrze wzdłuż kamienia, pchając go do siebie i od siebie. Co jakiś czas warto sprawdzić, jak wygląda krawędź tnąca. Jeśli na ostrzu pojawią się mikroskopijne zadziory, oznacza to, że można zmienić stronę. Gdy ostrze będzie całkowicie wygładzone, można skończyć ostrzenie. Wtedy wystarczy je przepłukać, wytrzeć i można nim ciąć.

Źródło artykułu:Artykuł sponsorowany
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (13)