HobbyTak przedłużysz życie swoich noży. Trzy proste wskazówki dla każdego

Tak przedłużysz życie swoich noży. Trzy proste wskazówki dla każdego

Zakup dobrego noża, niezależnie od jego przeznaczenia, to dopiero początek przygody. Nawet jeżeli kupicie drogi i mocny model, to trzeba o niego dbać, żeby służył jak najdłużej. Co zrobić, żeby ostrze odwdzięczyło się długowiecznością? Prezentujemy kilka prostych porad.

Do ostrzenia potrzebny jest specjalny kamień o odpowiedniej gradacji
Do ostrzenia potrzebny jest specjalny kamień o odpowiedniej gradacji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©praphab144 - stock.adobe.com

13.04.2022 11:09

Nie przeginaj

Na rynku mamy wiele rodzajów noży o różnych typach ostrzy. Niezależnie od tego, czy wybieracie się na biwak i chcecie zrobić ognisko, musicie pokroić ser, zrobić wielodaniowy obiad albo otworzyć kopertę, zamiast barbarzyńsko ją rozdzierać, trzeba używać noża zgodnie z przeznaczeniem. W przeciwnym razie może to doprowadzić do jego uszkodzenia, a nawet zniszczenia. Dlatego na przykład nożem do warzyw nie będziecie ciąć gałęzi, a ostrzem do otwierania kopert nie pokroicie chleba. Oczywiście możecie spróbować, ale nie wyjdzie mu to na dobre.

Niewłaściwe mycie skraca życie

Kolejny ważny punkt to utrzymanie noża w czystości. Tu najlepiej postawić na proste rozwiązanie w postaci umycia ciepłą wodą z użyciem płynu do naczyń. Korzystanie ze zmywarki może skończyć się uszkodzeniem ostrza, ponieważ pod wpływem ostrej chemii materiał, z którego je wykonano, zmienia swoje właściwości i strukturę. Od czasu do czasu warto użyć specjalnego oleju do konserwacji broni lub narzędzi. Czasami wystarczy nawet zwykły olej roślinny. Należy wetrzeć go w ostrze, owinąć je ręcznikiem papierowym i pozostawić do wyschnięcia. Nie mniej ważne jest przechowywanie. Do noży kuchennych najlepiej kupić dedykowany stojak, jeśli nie było go w zestawie. Trzymając je w szufladzie, należy ułożyć je w lekkim odstępie. Sprzęt przeznaczony do użytku poza domem najlepiej przechowywać w pokrowcu.

Zgodnie ze sztuką

Trzecia kwestia to ostrzenie, ponieważ nawet jeśli przestrzegacie powyższych punktów, to zawsze przyjdzie moment, w którym ostrze nieco straci swoje właściwości. Tu z pomocą przychodzą ostrzałki, kamienie i systemy ostrzące. Do doraźnego dbania o kondycję noża warto zaopatrzyć się w ostrzałki podręczne.

Jeżeli jednak chcecie przeprowadzić pełną procedurę ostrzenia, to przyda się poważniejszy sprzęt. Kluczem do sukcesu jest wybór odpowiedniego kamienia i tu mamy syntetyczne, ceramiczne i diamentowe. Ceramiczne służą do ostrzenia noży o twardości stali do 62 stopni HRC w skali Rockwella, ponieważ ceramika jest przeznaczona do miękkiej stali, a twarde ostrze będzie ślizgać się po kamieniu. Kamienie syntetyczne są bardziej uniwersalne i tu trzeba tylko zwrócić uwagę, czy dany produkt wymaga zanurzenia w wodzie. Jeżeli tak, to trzymacie go w niej do momentu, w którym przestaną wytwarzać się pęcherzyki powietrza. Ostrzałki diamentowe są skuteczne pod warunkiem, że postawicie na droższe modele. Jak to działa? Na płytce lub pręcie osadza się pył z diamentów. Tanie przyrządy zazwyczaj szybko tracą swoje właściwości i wręcz "łysieją".

Jak ostrzyć? Przede wszystkim trzeba dobrać odpowiednią gradację kamienia. Od 300 do 500 służy do ostrzenia wstępnego, a od 500 do 800 do ostrzenia właściwego. Kamieniami o gradacji powyżej 800 możecie wygładzić ostrze. Istotny jest też kąt natarcia. Skalpele i brzytwy naostrzycie pod kątem 17 stopni, noże kuchenne - 20 stopni, myśliwskie i survivalowe - 25 stopni, a te przeznaczone do cięcia twardych krawędzi - 30 stopni.

Wybrane dla Ciebie