Tak przedłużysz życie swoich noży. Trzy proste wskazówki dla każdego
Zakup dobrego noża, niezależnie od jego przeznaczenia, to dopiero początek przygody. Nawet jeżeli kupicie drogi i mocny model, to trzeba o niego dbać, żeby służył jak najdłużej. Co zrobić, żeby ostrze odwdzięczyło się długowiecznością? Prezentujemy kilka prostych porad.
13.04.2022 11:09
Nie przeginaj
Na rynku mamy wiele rodzajów noży o różnych typach ostrzy. Niezależnie od tego, czy wybieracie się na biwak i chcecie zrobić ognisko, musicie pokroić ser, zrobić wielodaniowy obiad albo otworzyć kopertę, zamiast barbarzyńsko ją rozdzierać, trzeba używać noża zgodnie z przeznaczeniem. W przeciwnym razie może to doprowadzić do jego uszkodzenia, a nawet zniszczenia. Dlatego na przykład nożem do warzyw nie będziecie ciąć gałęzi, a ostrzem do otwierania kopert nie pokroicie chleba. Oczywiście możecie spróbować, ale nie wyjdzie mu to na dobre.
Niewłaściwe mycie skraca życie
Kolejny ważny punkt to utrzymanie noża w czystości. Tu najlepiej postawić na proste rozwiązanie w postaci umycia ciepłą wodą z użyciem płynu do naczyń. Korzystanie ze zmywarki może skończyć się uszkodzeniem ostrza, ponieważ pod wpływem ostrej chemii materiał, z którego je wykonano, zmienia swoje właściwości i strukturę. Od czasu do czasu warto użyć specjalnego oleju do konserwacji broni lub narzędzi. Czasami wystarczy nawet zwykły olej roślinny. Należy wetrzeć go w ostrze, owinąć je ręcznikiem papierowym i pozostawić do wyschnięcia. Nie mniej ważne jest przechowywanie. Do noży kuchennych najlepiej kupić dedykowany stojak, jeśli nie było go w zestawie. Trzymając je w szufladzie, należy ułożyć je w lekkim odstępie. Sprzęt przeznaczony do użytku poza domem najlepiej przechowywać w pokrowcu.
Zgodnie ze sztuką
Trzecia kwestia to ostrzenie, ponieważ nawet jeśli przestrzegacie powyższych punktów, to zawsze przyjdzie moment, w którym ostrze nieco straci swoje właściwości. Tu z pomocą przychodzą ostrzałki, kamienie i systemy ostrzące. Do doraźnego dbania o kondycję noża warto zaopatrzyć się w ostrzałki podręczne.
Jeżeli jednak chcecie przeprowadzić pełną procedurę ostrzenia, to przyda się poważniejszy sprzęt. Kluczem do sukcesu jest wybór odpowiedniego kamienia i tu mamy syntetyczne, ceramiczne i diamentowe. Ceramiczne służą do ostrzenia noży o twardości stali do 62 stopni HRC w skali Rockwella, ponieważ ceramika jest przeznaczona do miękkiej stali, a twarde ostrze będzie ślizgać się po kamieniu. Kamienie syntetyczne są bardziej uniwersalne i tu trzeba tylko zwrócić uwagę, czy dany produkt wymaga zanurzenia w wodzie. Jeżeli tak, to trzymacie go w niej do momentu, w którym przestaną wytwarzać się pęcherzyki powietrza. Ostrzałki diamentowe są skuteczne pod warunkiem, że postawicie na droższe modele. Jak to działa? Na płytce lub pręcie osadza się pył z diamentów. Tanie przyrządy zazwyczaj szybko tracą swoje właściwości i wręcz "łysieją".
Jak ostrzyć? Przede wszystkim trzeba dobrać odpowiednią gradację kamienia. Od 300 do 500 służy do ostrzenia wstępnego, a od 500 do 800 do ostrzenia właściwego. Kamieniami o gradacji powyżej 800 możecie wygładzić ostrze. Istotny jest też kąt natarcia. Skalpele i brzytwy naostrzycie pod kątem 17 stopni, noże kuchenne - 20 stopni, myśliwskie i survivalowe - 25 stopni, a te przeznaczone do cięcia twardych krawędzi - 30 stopni.