Trwa ładowanie...
10-09-2014 15:14

Ten lek na kaca potrafił zdziałać cuda

Ten lek na kaca potrafił zdziałać cudaŹródło: 123RF.COM
d3x5wp4
d3x5wp4

Czy już ponad tysiąc lat temu człowiek był w posiadaniu receptury, która pozwalała na przygotowanie skutecznego leku na kaca? Przepis taki znalazł się w książce kucharskiej pochodzącej sprzed dziesięciu wieków.

W publikacji zamieszczono instrukcję przygotowania potrawy, której spożycie miało zagwarantować szybkie zażegnanie przykrych dolegliwości, będących efektem nadmiernego spożycia alkoholu. Jak wielu chętnych zdecydowałoby się dziś na przedsięwzięcie takich działań, by unicestwić kaca-mordercę? Pewnie nie wszystkim ten pradawny środek specjalnego przeznaczenia żywieniowego przypadłby do gustu.

Idealny lek na kaca? Niektórzy stwierdzą, że to jeden z tych poszukiwanych patentów, którego mimo wielu prób do dziś nie udało się człowiekowi wynaleźć. Jeszcze inni przedstawią obszerny zestaw wskazówek sugerujących, jak radzić sobie z syndromem dnia poprzedniego. Zaraz potem okaże się jednak, że nie w każdym wypadku będą one mogły się poszczycić taką samą efektywnością. Taka skuteczność była podobno właściwością dania, na które przepis odnaleziono w pochodzącej z Bliskiego Wschodu książce kucharskiej.

Co kraj, to obyczaj

Dziwacznych medykamentów pomocnych w leczeniu kaca nie brakuje. We Włoszech popularne są pizzle, czyli ususzone bycze penisy. Na Węgrzech stosuje się nalewkę złożoną z brandy oraz wróblich odchodów. Zdarzają się też amatorzy zapłodnionych kaczych jaj. Są to jednak rzeczy, o których osoby pokutujące za szaleństwa minionego wieczoru nie marzą zazwyczaj o poranku. Do tej samej kategorii niektórzy zaliczą również specjał z ziem należących dziś do Iraku, który przed stuleciami znany był na Bliskim Wschodzie pod nazwą Kkishkiyya.

d3x5wp4

Kkishkiyya to odmiana gulaszu. Oprócz mięsa, najczęściej jagnięcego, w jego skład wchodziły ugotowane warzywa, przyprawy, zioła oraz "sekretny" składnik o nazwie kashk. Był to sfermentowany jogurt, mleko i serwatka. Produkt ten także dziś jest dość popularny w kuchni arabskiej czy bałkańskiej. Odpowiednio przyrządzona całość miała stanowić znakomity sposób walki z intensywnym bólem głowy, osłabieniem, mdłościami, rozdrażnieniem i silnym pragnieniem, czyli dolegliwościami, które występują jako rezultat nadmiernej ilości spożytego alkoholu. Aby wzmocnić jego skuteczność, sugerowano, że potrawa powinna zostać popita dużą ilością wody.

"Musimy pamiętać, że ludzie w średniowieczu wierzyli w głoszoną przez Galena zasadę nazywaną teorią czterech 'humorów' (płynów, pomiędzy którymi powinna zostać zachowana równowaga) - krwi, śluzu, zielonej i czarnej żółci oraz ich właściwości - zimna, gorąca, wilgotności i suchości" - powiedziała Nawal Nasrallah, która jest autorem tłumaczenia pochodzącej z X wieku książki kucharskiej, w której znalazł się niecodzienny przepis na lekarstwo na kaca. "Uzasadniano to w ten sposób, że ze swoimi właściwościami pomagało to w łagodzeniu objawów kaca".

Kapustą w kaca?

Spożywanie potrawy znanej jako Kkishkiyya nie było jedynym patentem pomocnym w neutralizowaniu kaca, opisanym w skompilowanej w X wieku przez Ibna Sayyara al-Warraqa książce kucharskiej. Inne porady, które można w niej znaleźć, sugerowały, że przed rozpoczęciem picia powinno się spożywać kapustę. Miała ona nie tylko przeciwdziałać kacowi. Jej konsumpcja miała też zapobiegać upijaniu się. Wskazywano także, że warto podjadać pomiędzy przyjmowaniem kolejnych napitków, ale ten środek zaradczy popularny jest akurat także wśród współczesnych.

Ibn Sayyar al-Warraq radził także, by spożywać alkohol mniejszymi porcjami, unikając dużych haustów i... głęboko oddychać pomiędzy kolejnymi łykami. Takie działanie też miało zdziałać cuda podczas prób zapobiegania kacowi.

d3x5wp4

Oryginalny przepis na Kkishkiyyę, który znalazł się w publikacji znanej jako "al-Warraq's Kitab al-Tabikh", czyli po prostu w książce kucharskiej - najstarszej tego typu księdze w świecie arabskim - wciąż popularny jest w niektórych kulturach, głównie w Iraku. I warto go zapamiętać. Bowiem, jak wskazują najnowsze badania, w ciągu swojego życia każdy z nas spędza na leczeniu kaca ponad 315 dni.

RC/PFi, facet.wp.pl

Zobacz: Dieta dopasowana do stylu życia mężczyznyDieta dopasowana do stylu życia mężczyzny

d3x5wp4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3x5wp4