Trwa ładowanie...
20-05-2014 08:36

Twórcami whisky byli mnisi?

Twórcami whisky byli mnisi?Źródło: info.prasowa/JD
d1bjasy
d1bjasy

Za nami trzeci Światowy Dzień Whisky. Źródła historyczne donoszą, że whisky powstała w XV wieku, ale wiele wskazuje na to, że korzenie trunku sięgają głębiej. Prawdopodobnie twórcami destylatu byli mnisi, którzy już w XII wieku opracowali pierwsze receptury destylacji. Jak już nie raz bywało w historii, pierwotnie złocisty alkohol miał inne, niż obecnie zastosowanie. Mnisi wykorzystywali go jako lekarstwo.

Kiedy kolejne zakony upadały, receptury, podobnie jak mnisi, rozchodziły się po świecie. I tak destylacja whisky mocno się rozpowszechniła. A wówczas do akcji wkroczył szkocki parlament, który uznał, że ściąganie podatku z destylatu, może być źródłem sporych dochodów. Szkoci jednak szybko znaleźli wyjście z tej sytuacji i przenieśli produkcję whisky do podziemia. Nielegalnie produkowany alkohol był ukrywany przed poborcami podatkowymi w przeróżnych miejscach. Zdarzało się, że zapomniany na wiele lat dojrzewał w ukryciu. Dzięki temu okazało się, że w procesie leżakowania nabiera on głębi smaku, którą cieszy się obecnie grono wiernych wielbicieli.

Mijały wieki, a whisky trwała. Zaś jej niepowtarzalny smak zdobywał coraz liczniejsze grono wielbicieli. I nadszedł rok 2011. Wówczas Blair Bowman, student Uniwersytetu w Aberdeen, a prywatnie wielki entuzjasta whisky, zapragnął, aby przynajmniej jeden dzień w roku stał się formą podziękowania dla wszystkich, którzy mają swój udział w produkcji tego wyjątkowego alkoholu. Pierwsze obchody Święta Whisky odbyły się w 2012 r. i brało w nich udział ponad 20 000 osób. Od tego czasu, z roku na rok na całym świecie, przybywa osób, które jak Blair, pragną celebrować ten wyjątkowy dzień. Światowy Dzień Whisky przypada zawsze w trzecią sobotę maja danego roku. Data ta nie została wybrana przypadkowo. Doskonale współgra z dwoma wielkimi majowymi festiwalami, które odbywają się w Szkocji: The Spirit of Speyside Festival na początku maja oraz The Islay Whisky Festival pod koniec tego miesiąca. Na obu będzie można spróbować legendarnej The MacallanŸ Single Malt Whisky.

Niezmiennie od 1824 roku produkowanej w Szkocji, w jednej tylko destylarni, leżącej w regionie Speyside. The MacallanŸ Single Malt Whisky powstaje wyłącznie z najlepszego jakościowo jęczmienia – Golden Promise. Od zawsze produkcji tej wyjątkowej whisky towarzyszą pasja destylacji oraz nieustanna troska o wybór naturalnych składników oraz najlepszych beczek.

d1bjasy

Ale z wyjątkowej whisky słynie nie tylko Szkocja. Również Ameryka Północna zapisała się wielkimi zgłoskami na kartach historii trunku. Żeby zrozumieć współczesny fenomen amerykańskiej whiskey trzeba cofnąć się do czasów, kiedy pierwsi osadnicy podbijali Nowy Świat. Kiedy dobijali do wybrzeży swojej nowej ojczyzny, na pokładach statków mieli ze sobą zapasy whisky. Wkrótce jednak zorientowali się, że beczek z trunkiem szybko ubywa. Zaczęli zatem szukać jęczmienia, z którego mogliby wyprodukować własną whisky. Ku ich zdziwieniu, popularne w Europie zboże, w Ameryce występowało rzadko. Odkryli za to rozległe pola kukurydzy Tak właśnie rozpoczęła się produkcja tak popularnej obecnie amerykańskiej whiskey.

Dzisiaj amerykańska whiskey podbija cały świat, a Dzień Whisky może być pretekstem do tego, aby spróbować jej szlachetniejszych odmian np. Jack Daniel’sŸ Single Barrel oraz Gentleman JackŸ Rare Tennessee Whiskey, wytwarzane w miejscowości Lynchburg, w stanie Tennessee w USA. "Zawsze z sentymentem powracam do swoich podróży do Lynchburga. Pasja, zaangażowanie oraz dbałość o najdrobniejszy szczegół przy produkcji jednej z najpopularniejszych whiskey na świecie każdorazowo mnie zdumiewa"- mówi Andrzej Kubiś, pasjonat i znawca whisky, właściciel sieci kultowych Coctail Bar Max oraz Dom Whisky. Gentelman JackŸ Rare Tennessee Whiskey z portfolio Jack Daniel’s postrzegam jako jedną z najciekawszych whiskey w swojej kategorii, za sprawą doskonałego balansu aromatyczno-smakowego. Gentleman JackŸ Rare Tennessee Whiskey to jedyna na świecie whiskey poddawana procesowi charcoal mellowing dwukrotnie – przed napełnieniem beczki oraz przed butelkowaniem. W rezultacie whiskey tę cechuje wyjątkowa gładkość palety
aromatyczno-smakowej.

Zobacz: 1001 whisky, których warto spróbować1001 whisky, których warto spróbować

d1bjasy
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjasy