Trwa ładowanie...
09-11-2012 10:48

Whisky z nutami imbiru, pomarańczy i rodzynek

Whisky z nutami imbiru, pomarańczy i rodzynekŹródło: Fotochannels.com
d1wsf49
d1wsf49

Czy whisky może być wyprodukowana na bazie imbiru, miodu i rodzynek? Przecież whisky to "napój alkoholowy powstały z destylacji zacieru zbożowego i poddawany dojrzewaniu w drewnianych, przeważnie dębowych, beczkach". Czy jest tutaj miejsce na ww produkty? Zapraszamy na artykuł o whisky, który wyjaśnia kilka mitów.

Potrzeba lat, aby nabrała smaku, barwy i zapachu. Mowa o whisky, znanej także pod nazwą uisge beatha czy “woda życia”. Podobno jej charakter zależy od świata w jakim przyszło jej powstać a później dojrzewać. Ale nie tylko, kluczowy w przypadku whisky typu blended, jest dobór destylatów przez Master Blendera. To może być odpowiedź na pytanie dlaczego niektóre whisky – jak na przykład szkocka Ballantine’s Christmas Reserve – szczycą się smakiem i zapachem z wyczuwalnymi nutami imbiru, słodkich pomarańczy, korzenia lukrecji a nawet rodzynek!

Jak to możliwe? Wspomniana specjalna, świąteczna edycja Christmas Reserve od Ballantine’s zalicza się do kategorii whisky typu blended, a to znaczy, że powstaje na bazie whisky słodowych, produkowanych z jęczmienia (malt whisky) oraz whisky zbożowych (grain whisky) produkowanych np. z pszenicy i innych zbóż ale zawsze z dodatkiem słodu jęczmiennego.

Wymienione wcześniej aromaty jak imbir czy słodkie pomarańcze powstają w trakcie tworzenia whisky. Począwszy od fermentacji, w której tworzą się wyjątkowe aromaty fermentowanego zacieru, poprzez destylację w alembikach. Zasadniczy wpływ na bukiet tej whisky ma również rodzaj beczki w jakiej dojrzewa. Do starzenia poszczególnych destylatów czyli składowych whisky w przypadku Ballantine’s używa się jedynie beczek po bourbonie. W trakcie kilkuletniego przebywania w beczce spirytus zmienia się w whisky pobierając z garbników dębowej beczki kolor oraz wspaniałe elementy aromatyczne, które to z kolei łącząc się ze sobą tworzą niepowtarzalny aromat.

d1wsf49

W wyniku połączenia rozmaitych estrów aromatycznych nieodłącznie związanych z produkcją whisky, finalnie możemy odnaleźć w jej aromacie ewidentne zapachy imbiru, pomarańczy czy w końcu rodzynek ale również wiele, wiele innych.

Wyczuwalne aromaty to nie efekt użycia konkretnych produktów, czyli pomarańczy czy rodzynek w tym wypadku. Whisky nie jest z nich produkowana. Whisky szkocka powstaje ze zbóż, wody i drożdży. Cała reszta to już zasługa poszczególnych destylatów i zdolności Master Blendera. Mistrz Kupażowania doskonale wie jakie destylaty należy dobrać aby szkocka nabrała świątecznego charakteru.

d1wsf49
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1wsf49