Trwa 艂adowanie...
05-06-2014 11:45

Wino bez siarki

Wino bez siarki殴r贸d艂o: 123RF.COM
d31w4dq
d31w4dq

Wt艂aczanie do wina gazu i stosowanie wysokiego ci艣nienia mo偶e by膰 alternatyw膮 dla u偶ywania siarczan贸w jako 艣rodka konserwuj膮cego - informuje serwis ScienceDaily.

Najpopularniejsz膮 - jak dot膮d - metod膮 konserwowania wina jest stosowanie siarczan贸w w procesie produkcji. Zwi膮zki siarki zapobiegaj膮 rozwojowi takich mikroorganizm贸w jak dro偶d偶e czy bakterie fermentacji octowej oraz mlekowe. Ponadto s艂u偶膮 one jako antyutleniacze, zapobiegaj膮c ulatnianiu si臋 delikatnego aromatu.

Inne metody konserwacji, takie jak filtracja czy pasteryzacja, wp艂ywaj膮 negatywnie na kolor, aromat lub wra偶liwe na temperatur臋 sk艂adniki wina.

W ramach finansowanego przez Uni臋 Europejsk膮 projektu "PreserveWine-Demo" naukowcy z niemieckiego Instytutu Fraunhofera w Stuttgarcie (Fraunhofer-Institut fuer Grenzflaechen- und Bioverfahrenstechnik) oraz firmy Edecto przetestowali na pr贸bkach wina metod臋 konserwacji opracowan膮 wcze艣niej dla sok贸w owocowych.

d31w4dq

Naukowcy wt艂aczali do pojemnik贸w z winem gaz szlachetny argon lub ma艂o aktywny chemicznie azot. Nast臋pnie poddawano trunek wysokiemu ci艣nieniu rz臋du 250-500 bar贸w w temperaturze poni偶ej 40 st. C.

Na skutek wysokiego ci艣nienia gaz rozpuszcza si臋 w winie, a tym samym r贸wnie偶 w kom贸rkach mikroorganizm贸w. Kiedy ci艣nienie zostaje nagle obni偶one, gaz rozszerza si臋, rozrywaj膮c kom贸rki, po czym wydostaje si臋 z pojemnika. W贸wczas odzyskuje si臋 go w celu u偶ycia w kolejnej partii wina. W ten spos贸b mikroorganizmy zostaj膮 u艣miercone mechanicznie.

Ponadto unieszkodliwione zostaj膮 enzymy utleniaj膮ce. Jak zapewnia Ana Lucia Vasquez-Caicedo z Instytutu Fraunhofera, nie wp艂ywa to ani na sk艂adniki wra偶liwe na temperatur臋, ani na kolor czy smak.

Zdaniem badaczy, now膮 metod臋 mo偶na by stosowa膰 na r贸偶nych etapach produkcji wina. Naukowcy planuj膮 zbudowanie mobilnego urz膮dzenia, za pomoc膮 kt贸rego mo偶na b臋dzie j膮 testowa膰 bezpo艣rednio w winnicach.

d31w4dq

Jak cz臋sto pijemy alkohol?

d31w4dq
Oce艅 jako艣膰 naszego artyku艂u:
Twoja opinia pozwala nam tworzy膰 lepsze tre艣ci.

Komentarze

Trwa 艂adowanie
.
.
.
d31w4dq