Trwa ładowanie...
28-04-2011 14:13

Wódka będzie zdrowsza

Share
Wódka będzie zdrowszaŹródło: AFP
d4fwvhu

Wódka to według tradycyjnego przepisu Mendelejewa, który w XIX w. niejako opatentował jej recepturę połączenie w odpowiednich proporcjach wody i spirytusu.

Mimo upływu czasu i różnych kolei losu Rosja pozostaje wierna temu napojowi wyskokowemu, którego prostota składu i efekty po spożyciu, sprawiają, że Rosjanie w dalszym ciągu znajdują się w czołówce narodów spożywających najwięcej alkoholu na świecie (ok. 18 litrów czystego alkoholu na osobę rocznie). Jednak w ostatnim czasie coś się zaczęło zmieniać - ekotrendy i promocja zdrowego trybu życia sprawiły, że i wódka musi spełniać podwyższone kryteria. Bo przecież całkowicie z niej zrezygnować nie można...

[

]( #opinions )

d4fwvhu

Na rosyjski rynek właśnie wychodzi najnowszy wynalazek w dziedzinie gorzelnictwa - tzw. wódka organiczna. Jak sama nazwa wskazuje, jest to połączenie wody i spirytusu, choć tym razem organiczne i ekologiczne. Czy coś ją rzeczywiście różni, czy to tylko pic na wódkę?

Organiczna wódka "Bajkał", by uzyskać miano organicznej, musiała spełnić szereg kryteriów. Podstawowym założeniem każdej organicznej żywności i napojów jest to, że produkty, z których są wytwarzane muszą pochodzić z najczystszej gleby, wód i powietrza. Zakazuje się wszelkich ingerencji genetycznych, a także używania konserwantów, barwników itp.

"Bajkał" to esencja czystości: woda użyta do produkcji została pobrana, jak sama nazwa wskazuje, z jeziora Bajkał, którego wody dotąd zachowały krystaliczną czystość dziewiczych rejonów Syberii. Oprócz wody do produkcji wódki użyto naturalnego miodu pszczelego, orzeszków cedrowych i szyszek sosen. Wszystko czyste, naturalne i ekologiczne.

Tyle o składzie, co jednak z walorami smakowymi i działaniem na organizm? Producenci rozpływają się w zachwytach na temat naturalności smaku, natomiast konsumenci przyznają, że organiczna wódka ma dużo bardziej przekonywującą do jej zakupu i konsumpcji zaletę: znacznie mniej uciążliwy syndrom dnia następnego, a nawet całkowity jego brak! Przypuszczalnie sekret tkwi w czystości wody użytej do produkcji - nie jest tajemnicą, że im lepsza jej jakość, tym lepiej organizm znosi zaaplikowanie znacznych ilości alkoholu, który bądź co bądź jest trucizną.

d4fwvhu

[

]( #opinions )

Wódki organiczne stanowią znikomy, aczkolwiek rosnący procent produkcji wódek na świecie. Do najbardziej znanych należy amerykańska "Square One" produkowana z ekologicznego żyta i wody z rzeki Snake, "Praire" - wódka z certyfikatem koszerności czy "Purus" - włoska wódka na bazie alpejskiej wody.

Nowa rosyjska wódka, ze względu na swoją unikalną recepturę, będzie znacznie mniej toksyczna niż te, które mogliśmy spożywać dotychczas. Znacznie mniej będzie obciążać wątrobę oraz nerki. Pozostaje nam mieć nadzieje, że produkt trafi także na polski rynek.

KP/PFi

d4fwvhu
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4fwvhu
d4fwvhu