Trwa ładowanie...
de46z3o
Zamieszczone na stronach internetowych portalu WP.PL materiały sygnowane skrótem "PAP" stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie, chronionych przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez WP.PL na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.
Ciekawostki

Wódka pod lupą naukowców

Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Wódka pod lupą naukowców
(Thinkstock)
de46z3o

Testy przeprowadzone przy użyciu najnowszej aparatury analitycznej sugerują, iż różne gatunki wódki różnią się pomiędzy sobą zawartością hydratów, których obecność wpływa prawdopodobnie na walory smakowe - informuje "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Choć dla niektórych może wydawać się to śmieszne, nawet tak popularny i znany nie od dziś trunek, jakim jest wódka, zawiera w sobie naukowe tajemnice. Dla większości osób wódka to nic innego, jak alkohol etylowy i woda, zmieszane w takich proporcjach, by w końcowym produkcie zawartość alkoholu wynosiła około 40 procent (stężenie objętościowe).

By sprawdzić, czym tak naprawdę różnią się wódki (czyste) od czystego alkoholu zmieszanego z wodą, rosyjsko-amerykańska grupa naukowców z University of Cincinnati (USA) i Uniwersytetu Moskiewskiego (Rosja) przeprowadziła dokładne badania składu chemicznego.

de46z3o

Dla pięciu rodzajów wódki oraz wzorca (czysty alkohol zmieszany z wodą) określono gęstość, a ich próbki przebadano przy pomocy spektrometru magnetycznego rezonansu jądrowego (NMR), spektrometru ramanowskiego oraz spektrometru podczerwieni (IR).

Wyniki potwierdziły, iż każda z badanych próbek zawierała - oczywiście - wodę oraz etanol w odpowiedniej proporcji, dowiodły także bardziej subtelnych różnic: analizowane wódki i mieszanina etanolu z wodą różniły się między sobą stężeniem dwóch typów hydratów - struktur powstałych z połączenia cząsteczek wody i alkoholu.

Według naukowców to właśnie ilość zawartych w wódce hydratów umożliwia dokładne ich rozróżnienie (używając fizykochemicznych metod). To być może wpływa również na smak i preferencje konsumentów.

Teoria ta wymaga dalszych badań, gdyż nie od dziś wiadomo, że część osób degustujących wysoko procentowe alkohole nie jest w stanie rozróżnić nawet stężenia alkoholu porównując wódki o zawartości alkoholu 30 proc. i 40 proc., a co dopiero wykryć obecność hydratów.

(PAP)

de46z3o

Podziel się opinią

Share

de46z3o

de46z3o