Trwa ładowanie...
01-06-2010 13:01

Wódka pod lupą naukowców

Wódka pod lupą naukowcówŹródło: Thinkstock
d1audmh
d1audmh

Testy przeprowadzone przy użyciu najnowszej aparatury analitycznej sugerują, iż różne gatunki wódki różnią się pomiędzy sobą zawartością hydratów, których obecność wpływa prawdopodobnie na walory smakowe - informuje "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Choć dla niektórych może wydawać się to śmieszne, nawet tak popularny i znany nie od dziś trunek, jakim jest wódka, zawiera w sobie naukowe tajemnice. Dla większości osób wódka to nic innego, jak alkohol etylowy i woda, zmieszane w takich proporcjach, by w końcowym produkcie zawartość alkoholu wynosiła około 40 procent (stężenie objętościowe).

By sprawdzić, czym tak naprawdę różnią się wódki (czyste) od czystego alkoholu zmieszanego z wodą, rosyjsko-amerykańska grupa naukowców z University of Cincinnati (USA) i Uniwersytetu Moskiewskiego (Rosja) przeprowadziła dokładne badania składu chemicznego.

Dla pięciu rodzajów wódki oraz wzorca (czysty alkohol zmieszany z wodą) określono gęstość, a ich próbki przebadano przy pomocy spektrometru magnetycznego rezonansu jądrowego (NMR), spektrometru ramanowskiego oraz spektrometru podczerwieni (IR).

d1audmh

Wyniki potwierdziły, iż każda z badanych próbek zawierała - oczywiście - wodę oraz etanol w odpowiedniej proporcji, dowiodły także bardziej subtelnych różnic: analizowane wódki i mieszanina etanolu z wodą różniły się między sobą stężeniem dwóch typów hydratów - struktur powstałych z połączenia cząsteczek wody i alkoholu.

Według naukowców to właśnie ilość zawartych w wódce hydratów umożliwia dokładne ich rozróżnienie (używając fizykochemicznych metod). To być może wpływa również na smak i preferencje konsumentów.

Teoria ta wymaga dalszych badań, gdyż nie od dziś wiadomo, że część osób degustujących wysoko procentowe alkohole nie jest w stanie rozróżnić nawet stężenia alkoholu porównując wódki o zawartości alkoholu 30 proc. i 40 proc., a co dopiero wykryć obecność hydratów.

(PAP)

d1audmh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1audmh