Trwa ładowanie...
29-10-2012 15:50

Wpływ diety na płodność!

Wpływ diety na płodność!Źródło: Fotochannels.com
d2kgfxx
d2kgfxx

Żywność, którą codziennie zjadasz jest dla ciebie paliwem - dostarcza energii, aby właściwie funkcjonować i czuć się zdrowym. Każda z komórek organizmu potrzebuje regularnych dostaw "paliwa" - nie tylko w odpowiedniej ilości, ale i jakości! Jeśli nie dostarczymy poprzez zdrową dietę dobrego paliwa, spadnie kondycja naszego organizmu, w tym także płodność! Dieta płodności to nie tylko włączenie do jadłospisu zdrowych produktów o wysokiej zawartości witamin i składników mineralnych, ale głównie wiedza, jakiej żywności należy unikać.

Problem zaburzeń płodności w Polsce dotyczy nawet co szóstej pary w wieku reprodukcyjnym. Zaburzenia pojawiają się zazwyczaj u kobiet powyżej 36, natomiast u mężczyzn powyżej 45 roku życia. Okazuje się, że nie tylko wiek, problemy hormonalne czy wrodzone nieprawidłowości w budowie narządów rodnych mają wpływ na poczęcie potomstwa. Doniesienia naukowe potwierdzają także związek między zawartością naszego talerza a płodnością!

Jeśli planujesz powiększenie rodziny, zadbaj najpierw o swoją sylwetkę. Badania naukowe potwierdzają, że wysoka wartość wskaźnika BMI zmniejsza znacznie nie tylko prawdopodobieństwo zajścia w ciążę u kobiet, ale również urodzenie zdrowego dziecka.

U otyłych kobiet notuje się także zwiększoną częstość poronień. Nadmiar tkanki tłuszczowej sprzyja także zaburzeniom hormonalnym. Naukowcy z Uniwersytetu w Sunderland w Wielkiej Brytanii opublikowali wyniki badań, z których wynika, że otyłe kobiety gorzej reagują na leczenie niepłodności. Poza tym, jeden z najczęściej współistniejących problemów niepłodności, zespół policystycznych jajników, najczęściej dotyczy kobiet z nadwagą i otyłością. Oczywiście mężczyźni również powinni pozbyć się zbędnych kilogramów! Najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z usług profesjonalnego gabinetu dietetycznego i regularny spadek wagi 0,5 - 1 kg tygodniowo, najlepiej połączony z aktywnością fizyczną.

d2kgfxx

Soja obniża płodność?

Badania amerykańskich naukowców dowodzą, że mężczyźni którym zależy na potomstwu powinni ostrożnie korzystać z produktów sojowych, takich jak: nasiona, mleko sojowe czy tofu. Zespół naukowców doktora Chavarro zauważył, że pomimo wszelkich korzyści jakie daje jedzenie soi, takich jak zmniejszenie ryzyka nowotworów gruczołu krokowego, jelita grubego czy chorób układu krążenia, nasiona soi jedzone w nadmiarze mogą negatywnie wpływać na parametry nasienia. Mężczyźni deklarujący podczas badania wysokie spożycie produktów sojowych, mieli aż o 40 mln plemników mniej w nasieniu (norma 80 - 120 mln komórek/ml).

Cola wrogiem plemników!

Napoje typu cola na pewno nie służą zdrowiu, a najnowsze wyniki badań duńskich naukowców wskazują, że mogą zmniejszać płodność nawet o 30%! Okazało się, że mężczyźni konsumujący ponad 14 półlitrowych butelek coli tygodniowo (około 1l coli/dzień) mieli zmniejszoną nie tylko koncentrację, ale również ilość komórek płciowych! Badacze nie są zgodni co do dokładnej przyczyny zmniejszania płodności przez colę - czy jest to wpływ kofeiny, cukru, a może innej substancji zawartej w napoju. Niemniej jednak panowie, którzy planują założenie rodziny, powinni zrezygnować lub maksymalnie ograniczyć picie coli (jak również napojów energetyzujących o dużej zawartości kofeiny).

A co z alkoholem i papierosami?

Jeśli mężczyzna nie stroni od alkoholu, może mieć naprawdę poważne problemy z płodnością. Codzienne wypijanie 100ml alkoholu wpływa na zmniejszenie poziomu testosteronu, niekorzystne zmiany hormonalne, a także spadek liczby plemników.

Na męską płodność wyjątkowo źle wpływa także inny nałóg - palenie papierosów. Według badań, 75% mężczyzn wypalających ponad paczkę papierosów dziennie ma problemy z erekcją. Już po wypaleniu 2 papierosów zwęża się tętnica prącia, a zaburzenia są tym częstsze im bardziej narażasz się na obecność dymu tytoniowego.

d2kgfxx

Tłuszcze trans nie są dobre dla plemników

Okazuje się, że mężczyźni spożywający dużo tłuszczów trans (np. w smażonych potrawach i ciastkach), mają znacznie zmniejszoną ilość plemników i problemy z posiadaniem potomstwa. Podobną zależność obserwuje się u kobiet - badania ponad 500 zdrowych pielęgniarek, które próbowały zajść w ciążę, wykazały, że każdy 2% wzrost spożycia "transów" podnosi ryzyko niepłodności o ponad 70%!

Z badań australijskich naukowców wynika, że tłusta dieta może prowadzić do zmian w DNA komórek rozrodczych za pośrednictwem modyfikacji chemicznych, które zmieniają aktywność genów, co może być przyczyną zaburzeń metabolicznych u potomstwa.

Dieta płodności

Nie ma produktów, których jedzenie wyraźnie zwiększałoby płodność - najważniejsza jest zdrowa dieta. Badania wykazują, że pary, których jadłospis najbardziej przypomina dietę śródziemnomorską, mają o 40% wyższe prawdopodobieństwo zajścia w ciążę. Dieta może leczyć!

d2kgfxx

Na jakie produkty musi zwrócić szczególną uwagę mężczyzna, myśląc o powiększeniu rodziny?

1. Źródła kwasów omega-3: ryby, owoce morza, orzechy włoskie i olej lniany,
2. zielone warzywa - brukselka, szpinak, brokuły, kapusta, zawierające kwas foliowy (jeśli go brakuje, zmniejsza się wytwarzanie plemników),
3. źródła witaminy E, zwaną witaminą płodności - słonecznik, oleje roślinne,
4. produkty pełnoziarniste i orzechy dostarczające witaminy B1, odpowiadającej za przezwyciężanie stresu, a także mleko i jajka, pestki dyni i sezam, dostarczające witaminy B2,

5. pobudzające krążenie przyprawy: imbir, cynamon,
6. chude białko (nabiał, drób, ryby, jaja), w tym białko roślinne (np. fasola, groch),
7. kasze (najlepiej gryczana, jęczmienna, jaglana), płatki owsiane i amarantus, dostarczające witamin i błonnika,
8. Owoce i warzywa będące źródłem przeciwutleniaczy: jabłka, winogrona, wiśnie, morele, czarne jagody, pomarańcze, grejpfruty, awokado, seler, buraki, czosnek, cebula, sałata, marchew, kiszonki.

Propozycje jadłospisów na kolejnej stronie.

Uwaga! Jadłospis ustalony dla zdrowego mężczyzny w przedziale wiekowym 31-50 lat, o niskiej aktywności fizycznej i masie ciała 70kg.

d2kgfxx

JADŁOSPIS nr 1 (ok. 2740 kcal)

Śniadanie (ok. 850 kcal)

Jogurt z wiśniami i orzechami:

jogurt naturalny - 2 szklanki, wiśnie - 3 garście, orzechy włoskie - 4 szt., płatki owsiane - pół szklanki, nasiona słonecznika - 2 łyżki, miód pszczeli - 1 łyżeczka, cynamon - szczypta.

Obiad (ok. 780 kcal)

Meksykańska tortilla z fasolą i kurczakiem:

tortilla pełnoziarnista - 1 placek, pierś z kurczaka - pół fileta (100g), ser mozzarella - pół kulki, czerwona fasola - 1 szklanka, pieczarki - 4 szt., czerwona cebula - 1 mała, oliwa z oliwek extra virgine - 1 łyżka, przyprawy (czosnek, pieprz, szczypta soli morskiej).

d2kgfxx

Przepis:

Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy. Wrzucamy na niewielką ilość oliwy z oliwek razem z poszatkowanymi warzywami. Smażymy. Po kilku minutach dodajemy fasolkę. Przygotowanym farszem napełniamy tortillę. Następnie posypujemy kawałkami mozzarelli i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C.

Podwieczorek (ok. 450 kcal)

Pieczywo chrupkie z wędzonym dorszem i surówką z cykorii i jabłek:

d2kgfxx

chleb chrupki graham - 2 kromki, wędzony dorsz - pół fileta, surówka z cykorii i jabłek z jogurtem - 1 szklanka,

Porcja minerałów:

Sok pomidorowy - 1 szklanka.

Kolacja (ok. 660 kcal)

Pasta z awokado z czosnkiem i limonką:

awokado - 1 szt., olej lniany - 1 łyżka, chleb żytni pełnoziarnisty - 3 kromki, margaryna roślinna - 3 łyżeczki, przyprawy (czosnek, bazylia, pieprz, sok z limonki).

Przepis:

Kawałki obranego awokado miksujemy w blenderze. Dodajemy zmiażdżony czosnek, bazylię, sok z limonki, oliwę i pieprz, mieszamy całość widelcem. Pasta to świetny dodatek do pełnoziarnistego pieczywa.

Do picia:

woda mineralna niegazowana - minimum 2l/dzień, herbata z plastrami imbiru - 1 szklanka.

JADŁOSPIS nr 2 (ok. 2680 kcal)

Śniadanie (ok. 760 kcal)

Łosoś na pumperniklu z listkami sałaty:

łosoś wędzony - 2 plastry, pumpernikiel - 2 kromki, margaryna roślinna - 2 łyżeczki, sałata - dowolna ilość liści, sok z cytryny - według uznania.

Porcja wapnia i witamin:

mleko krowie 2% tłuszczu - 1 szklanka.

Obiad (ok. 840 kcal)

Krem z selera:

zupa selerowa - 1 talerz (przyrządzona na bazie włoszczyzny, selera, świeżych ziół i jogurtu naturalnego)

Kasza gryczana z twarogiem i natką pietruszki:

kasza gryczana - 1 woreczek, ser twarogowy półtłusty - 1 kostka (200g), natka pietruszki - 2 łyżki, cebula - 1 mała, olej lniany - 1 łyżka, przyprawy: pieprz, szczypta soli, majeranek.

Przepis:

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie kroimy cebulkę, którą dodajemy do ugotowanej kaszy. Danie posypujemy twarożkiem, dodajemy zioła. Zapiekamy na chwilkę w piekarniku, posypujemy natką pietruszki.

Podwieczorek (ok. 620 kcal)

Przekąski:

kefir - 2 szklanki, banan - 1 duży, orzechy nerkowca - 1 garść.

Kolacja (ok. 460 kcal)

Makaron ze szpinakiem i płatkami migdałowymi:

makaron orkiszowy pełnoziarnisty - 1 szklanka suchego, szpinak świeży - kilka garści, szynka parmeńska - 2 plastry, czosnek - 1 ząbek, oliwki czarne - 10 szt., pomidorki cherry - 10 szt., oliwa z oliwek extra virgine - 1 łyżka, płatki migdałowe - 2 łyżki, cebula czerwona - 1 mała.

Przepis:

Na niewielkiej ilości oliwy smażymy czosnek i cebulkę. Dodajemy listki szpinaku, a następnie oliwki i szynkę. Wszystko dusimy około 3 minuty. Następnie wrzucamy ugotowany wcześniej makaron. Danie dekorujemy pomidorkami i płatkami migdałów.

Owoc:

Grejpfrut czerwony - 1 szt.

d2kgfxx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2kgfxx