AlkoholeWyspy Orkady - to tu powstaje nowa whisky Scapa Skiren

Wyspy Orkady - to tu powstaje nowa whisky Scapa Skiren

Wyspy Orkady to wyjątkowe miejsce. Dzika przyroda pełna niespotykanych kontrastów oraz gościnni mieszkańcy zamieniają to miejsce w wyjątkowe sanktuarium, w którym można odpocząć od wyzwań i pośpiechu cywilizacji. To także miejsce powstania Scapa Skiren, nowej whisky single malt od Wyborowa Pernod Ricard.

Wyspy Orkady - to tu powstaje nowa whisky Scapa Skiren
Źródło zdjęć: © mat. nadesłane

26.02.2016 18:51

Whisky Scapa to wyrób rzemieślniczy w pełnym tego słowa znaczeniu: powstaje w ręcznie obsługiwanej destylarni, pod okiem pięciu oddanych rzemieślników, którzy swoje doświadczenie nabyli poprzez lata nadzorowania procesu produkcji. Spośród innych trunków z tego gatunku wyróżnia ją łagodny smak, który jest odzwierciedleniem zaskakujących kontrastów wysp Orkadów. Proces leżakowania w beczkach z amerykańskiego dębu nadaje tej whisky delikatnej, kremowej słodyczy z nutą tropikalnych cytrusów oraz przybrzeżnych wrzosów. To te elementy tworzą jej wyjątkowy i niepowtarzalny smak.

Inspiracją do powstania whisky Scapa Skiren był charakter wysp, na których jest produkowana. Orkady, znajdujące się u wybrzeży Szkocji są pełne naturalnych kontrastów, które od wielu lat przyciągają podróżników poszukujących wytchnienia od cywilizacji. Można tam nadal odnaleźć dziewicze tereny, którymi niepodzielnie włada natura. Uroki tego miejsca dostrzegli w 1885 roku twórcy destylarni Scapa. Jedna z pięknych, nieposkromionych wysp należących do archipelagu Orkadów, stanowiła idealne miejsce do prac nad nowym rodzajem whisky single malt. Obecnie destylarnia znajduje się na brzegu Scapa Flow, naturalnej przystani i jednego z najbardziej historycznych odcinków wodnych Wielkiej Brytanii. W ubiegłym roku Scapa, po raz pierwszy w swojej 130-letniej historii, otworzyła swoją destylarnię dla zwiedzających, by mogli poznać nie tylko uroki wyspy, ale także dowiedzieć się w jaki sposób wytwarzana jest whisky Scapa. Zwiedzanie destylarni to także wyjątkowa okazja by zobaczyć jedyny w całej branży szkockiej whisky
działający alembik Lomond.

Nazwa whisky Scapa Skiren pochodzi od staro nordyckiego określenia skrzącego, jasnego nieba, co znajduje odzwierciedlenie w jej smaku - słodkim, ale zrównoważonym, z łatwo wyczuwalną nutą dojrzałych melonów oraz słodkiego cytrynowego sorbetu. W zapachu delikatnie kwiatowa z odrobiną świeżych gruszek. Można także wyczuć słodkie aromaty ananasa oraz cytrusów. A to wszystko prowadzi do długiego i delikatnie słodkiego na podniebieniu finiszu.

Mistrz Destylacji – Brian MacAulay, tak mówi o sukcesie Scapa Skiren: „Wykorzystanie zaskakujących kontrastów w smaku whisky do stworzenia Scapy Skiren było prawdziwą przyjemnością. To wyrób naszej wyspy; stworzony dzięki połączeniu składników oraz doświadczenia oddanego zespołu, który wykorzystuje tradycyjne metody i umiejętności, udoskonalane przez pokolenia, do stworzenia naszego maltu, o niepowtarzalnym miodowym smaku”.

Źródło artykułu:WP Facet
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)