FormaZ czym jeść jajka na twardo? Oto kilka propozycji

Z czym jeść jajka na twardo? Oto kilka propozycji

Jajko na twardo – wydaje się, że to jedno z najprostszych dań, do którego przygotowania nie trzeba mieć szczególnych talentów kulinarnych. Najwyższa pora, aby bardziej je docenić, ponieważ może być bazą łatwych, ale urozmaiconych posiłków. Bez niego jadłospis byłby nudny!

Z czym jeść jajka na twardo? Oto kilka propozycji
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

07.06.2019 | aktual.: 10.06.2019 14:12

Jajka na twardo są doskonałym pomysłem na śniadanie nawet dla osób, które o poranku cenią sobie każdą minutę snu. Łaskawszym okiem powinni spojrzeć na nie wszyscy, którym zależy na wartościowych posiłkach o dowolnej porze dnia. Wreszcie odpowiednio przygotowane jajka na twardo to znakomity sposób, aby zaimponować znajomym na imprezie.

Od początku – jak ugotować jajka na twardo?

Ugotowanie jajek na twardo nie wygląda na wymagające wyzwanie, lecz w wielu kuchniach nadal serwowane są mało apetyczne. Tymczasem w prosty sposób można tego uniknąć. Jajka należy zanurzyć w zimnej wodzie i gotować na niezbyt dużym ogniu. Czas gotowania liczymy od momentu, gdy woda zacznie wrzeć; 8 minut w zupełności wystarczy. Jajka będą ścięte, ale wokół żółtka nie pojawi się sina obwódka.

Kanapki – prosto i przyjemnie

Kanapka z jajkiem brzmi banalnie? Pora zmienić wyobrażenie na temat tej niezwykle wartościowej propozycji na śniadanie lub kolację. Oprócz jaja na twardo warto zadbać o dobrą jakość pieczywa. Chrupiące kromki mają zadatki na zaszczytny tytuł śniadania mistrzów! Z jajkami doskonale komponuje się ciemniejszy, żytni chleb. Korzystajmy z sezonowych dodatków. Świeża sałata będzie apetycznym kąskiem. Rzodkiewka dodaje pikanterii, a pomidory pachną latem! Może spróbujesz kilku liści botwiny? Z dojrzewającą szynką (np. parmeńską) zyskają nutę elegancji. Chcesz być na bieżąco z trendami kulinarnymi? Do kanapki z jajkiem dodaj awokado – w plasterkach albo w formie pasty. Twoje kanapki nigdy nie będą wyglądać tak samo!

Jajka nieźle nadziane

Faszerowane jajka nie muszą pojawiać się na stole wyłącznie z okazji Wielkanocy. Ugotowane na twardo, z kolorowymi dodatkami są świetnym pomysłem na urozmaicenie codziennych posiłków. W końcu za każdym razem możesz wypróbować inne składniki. Ten rodzaj przekąski świetnie sprawdza się także na imprezach – są poręczne, szybkie w przygotowaniu, a goście za nimi przepadają. Chyba najwyższa pora, żeby zorganizować u siebie domówkę! Tym razem nikomu nie przyjdzie do głowy, żeby zamawiać pizzę.
• Klasyczne jajka z majonezem i szczypiorkiem to zawsze smaczne rozwiązanie. Za to koperek i wędzony łosoś będzie nieco lżejszą, ale nadal wyrazistą propozycją.
• Pieczarki z dodatkiem natki pietruszki są pewną, bezpieczną opcją, której nikt się nie oprze.
• Chili, czosnek, awokado i kilka kropel soku z limonki sprawią, że talerz zazieleni się pyszną pastą guacamole.
• Brakuje Ci wakacji? Drobno starty ser żółty z kilkoma szczyptami curry to przepis na jajka w słonecznym klimacie.
• Czerwona papryka pokrojona w małą kostkę będzie chrupiącym i odświeżającym elementem jajecznego farszu.

Inne oblicze jajka – pasta jajeczna

Chcesz, żeby na twoim stole zaczęło się dziać? Przygotuj pastę jajeczną! Jajek nawet nie trzeba kroić. Wystarczy rozgnieść widelcem, dodać majonez, sól, pieprz i szczypiorek - potrawa gotowa! Podobnie jak w przypadku faszerowanych jajek – można uzupełniać ją o inne składniki w zależności od tego, na co akurat przyjdzie Ci ochota. Dobry sposób na wykorzystanie resztek z lodówki! Kiełki rzodkiewki lub brokułu będą ciekawą alternatywą dla szczypiorku. Przekonaj się, że rzeżuchę warto jeść częściej niż tylko w czasie śniadania wielkanocnego.
Sałatka z jajkiem – lunch doskonały!
Jajka są znakomitym uzupełnieniem warzywnych dań. Mowa nie tylko o tradycyjnej w wielu domach sałatce jarzynowej. Jajka na twardo tworzą pyszne kompozycje z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkami konserwowymi. Nie odmówią także selerowi naciowemu, świeżemu ogórkowi i zielonemu groszkowi. Dowolny rodzaj sałaty z pomidorami to już sałatkowa legenda. A gdyby tak połączyć je z brokułami? Jajko to lubi!

Sos to mus!

Nie moglibyśmy mówić o jedzeniu jajek na twardo bez odpowiedniego sosu. Majonez i musztardę uznajemy w tym momencie za bazę – niewielkim nakładem pracy i czasu można przyrządzić bardziej efektowny dodatek. Sos chrzanowy o każdej porze roku sprawia, że jajka nie potrzebują dodatkowych przypraw. Apetyczny sos holenderski składający się z masła, żółtek i białego wina (ewentualnie octu winnego) od dziś będzie twoim kulinarnym asem z rękawa. Pesto to oczywisty dodatek do makaronów, ale z jajkami współgra równie smacznie. Zwłaszcza robione ze świeżej bazylii, czosnku, oliwy i orzeszków piniowych. Jesteś fanem tradycyjnych smaków? Znakomicie! Na stronie przepisy.pl przygotowaliśmy dla Ciebie sposób na klasyczny sos tatarski, który zawsze się udaje. Sprawdź na własnym talerzu!

Źródło artykułu:Materiał Partnera
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)