Z czym jeść jajka na twardo? Oto kilka propozycji
Jajko na twardo – wydaje się, że to jedno z najprostszych dań, do którego przygotowania nie trzeba mieć szczególnych talentów kulinarnych. Najwyższa pora, aby bardziej je docenić, ponieważ może być bazą łatwych, ale urozmaiconych posiłków. Bez niego jadłospis byłby nudny!
07.06.2019 | aktual.: 10.06.2019 14:12
Jajka na twardo są doskonałym pomysłem na śniadanie nawet dla osób, które o poranku cenią sobie każdą minutę snu. Łaskawszym okiem powinni spojrzeć na nie wszyscy, którym zależy na wartościowych posiłkach o dowolnej porze dnia. Wreszcie odpowiednio przygotowane jajka na twardo to znakomity sposób, aby zaimponować znajomym na imprezie.
Od początku – jak ugotować jajka na twardo?
Ugotowanie jajek na twardo nie wygląda na wymagające wyzwanie, lecz w wielu kuchniach nadal serwowane są mało apetyczne. Tymczasem w prosty sposób można tego uniknąć. Jajka należy zanurzyć w zimnej wodzie i gotować na niezbyt dużym ogniu. Czas gotowania liczymy od momentu, gdy woda zacznie wrzeć; 8 minut w zupełności wystarczy. Jajka będą ścięte, ale wokół żółtka nie pojawi się sina obwódka.
Kanapki – prosto i przyjemnie
Kanapka z jajkiem brzmi banalnie? Pora zmienić wyobrażenie na temat tej niezwykle wartościowej propozycji na śniadanie lub kolację. Oprócz jaja na twardo warto zadbać o dobrą jakość pieczywa. Chrupiące kromki mają zadatki na zaszczytny tytuł śniadania mistrzów! Z jajkami doskonale komponuje się ciemniejszy, żytni chleb. Korzystajmy z sezonowych dodatków. Świeża sałata będzie apetycznym kąskiem. Rzodkiewka dodaje pikanterii, a pomidory pachną latem! Może spróbujesz kilku liści botwiny? Z dojrzewającą szynką (np. parmeńską) zyskają nutę elegancji. Chcesz być na bieżąco z trendami kulinarnymi? Do kanapki z jajkiem dodaj awokado – w plasterkach albo w formie pasty. Twoje kanapki nigdy nie będą wyglądać tak samo!
Jajka nieźle nadziane
Faszerowane jajka nie muszą pojawiać się na stole wyłącznie z okazji Wielkanocy. Ugotowane na twardo, z kolorowymi dodatkami są świetnym pomysłem na urozmaicenie codziennych posiłków. W końcu za każdym razem możesz wypróbować inne składniki. Ten rodzaj przekąski świetnie sprawdza się także na imprezach – są poręczne, szybkie w przygotowaniu, a goście za nimi przepadają. Chyba najwyższa pora, żeby zorganizować u siebie domówkę! Tym razem nikomu nie przyjdzie do głowy, żeby zamawiać pizzę.
• Klasyczne jajka z majonezem i szczypiorkiem to zawsze smaczne rozwiązanie. Za to koperek i wędzony łosoś będzie nieco lżejszą, ale nadal wyrazistą propozycją.
• Pieczarki z dodatkiem natki pietruszki są pewną, bezpieczną opcją, której nikt się nie oprze.
• Chili, czosnek, awokado i kilka kropel soku z limonki sprawią, że talerz zazieleni się pyszną pastą guacamole.
• Brakuje Ci wakacji? Drobno starty ser żółty z kilkoma szczyptami curry to przepis na jajka w słonecznym klimacie.
• Czerwona papryka pokrojona w małą kostkę będzie chrupiącym i odświeżającym elementem jajecznego farszu.
Inne oblicze jajka – pasta jajeczna
Chcesz, żeby na twoim stole zaczęło się dziać? Przygotuj pastę jajeczną! Jajek nawet nie trzeba kroić. Wystarczy rozgnieść widelcem, dodać majonez, sól, pieprz i szczypiorek - potrawa gotowa! Podobnie jak w przypadku faszerowanych jajek – można uzupełniać ją o inne składniki w zależności od tego, na co akurat przyjdzie Ci ochota. Dobry sposób na wykorzystanie resztek z lodówki! Kiełki rzodkiewki lub brokułu będą ciekawą alternatywą dla szczypiorku. Przekonaj się, że rzeżuchę warto jeść częściej niż tylko w czasie śniadania wielkanocnego.
Sałatka z jajkiem – lunch doskonały!
Jajka są znakomitym uzupełnieniem warzywnych dań. Mowa nie tylko o tradycyjnej w wielu domach sałatce jarzynowej. Jajka na twardo tworzą pyszne kompozycje z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkami konserwowymi. Nie odmówią także selerowi naciowemu, świeżemu ogórkowi i zielonemu groszkowi. Dowolny rodzaj sałaty z pomidorami to już sałatkowa legenda. A gdyby tak połączyć je z brokułami? Jajko to lubi!
Sos to mus!
Nie moglibyśmy mówić o jedzeniu jajek na twardo bez odpowiedniego sosu. Majonez i musztardę uznajemy w tym momencie za bazę – niewielkim nakładem pracy i czasu można przyrządzić bardziej efektowny dodatek. Sos chrzanowy o każdej porze roku sprawia, że jajka nie potrzebują dodatkowych przypraw. Apetyczny sos holenderski składający się z masła, żółtek i białego wina (ewentualnie octu winnego) od dziś będzie twoim kulinarnym asem z rękawa. Pesto to oczywisty dodatek do makaronów, ale z jajkami współgra równie smacznie. Zwłaszcza robione ze świeżej bazylii, czosnku, oliwy i orzeszków piniowych. Jesteś fanem tradycyjnych smaków? Znakomicie! Na stronie przepisy.pl przygotowaliśmy dla Ciebie sposób na klasyczny sos tatarski, który zawsze się udaje. Sprawdź na własnym talerzu!