Z wizytą w destylarni whisky

Z wizytą w destylarni whisky
Źródło zdjęć: © materiały prasowe

Historia Chivas Regal sięga XIX wieku, kiedy pionierzy blendingu James i John Chivas rozpoczęli proces stworzenia niepowtarzalnego i jedynego w swoim rodzaju blendu whisky. Bracia mieszając whisky malt i grain dążyli do stworzenia kompozycji, która wyznaczy standardy przyszłym pokoleniom.

W 1909 roku Chivas Brothers stworzyli pierwszą w historii luksusową szkocką whisky Chivas Regal. Była to mieszanka, której najmłodszy składnik miał 25 lat. Od tego momentu owa whisky stała się międzynarodową legendą.

Destylarnia
Destylarnia Strathisla została zbudowana w 1786 roku nad brzegiem rzeki Isla, aktualnie jest najstarszą i najbardziej malowniczą destylarnią na terenie Highlands, w Szkocji. Chivas Brothers zakupiło destylarnię Strathisla w 1950 roku by mieć pewność, że ten wyjątkowy malt ze Speyside na zawsze pozostanie składnikiem ich whisky.

W niewielkich miedzianych alembikach o niepowtarzalnym kształcie, przy wykorzystaniu naturalnej źródlanej wody, w destylarni Strathisla powstaje szlachetna szkocka whisky single malt. Człowiek, który obecnie ją tworzy - Colin Scott jest przekonany, że „ten klasyczny malt ze Speyside, o głęboko owocowym smaku i szeroką paletą orzechowych i łąkowych aromatów jest sercem wszystkich whisky blendowanych Chicas Regal.”

Master blender
Master Blender – Colin Scott, jest strażnikiem unikalnego stylu Chivas, który w 1997 roku własnoręcznie dobrał i skomponował składniki Chivas Regal 18YO, zaś w 2007 roku w doskonałym stylu odtworzył legendarny wariant 25YO.

Colin był predestynowany do pełnienia obecnej roli. Pochodzi z rodziny, która produkcją whisky zajmowała się od dwóch pokoleń i dorastał na Szkockich Orkadach, rejonie znanym z gorzelnictwa.

Colin dołączył do firmy Chivas Brothers w roku 1973 i przez lata uczył się fachu pod okiem poprzedniego blendera, Jimmy’ego Langa. W 1989 roku przejął jego stanowisko obejmując pełną odpowiedzialność za najbardziej prestiżową whisky świata.

Kompozycja
Każdy z wariantów Chivas Regal ma swoją unikatową recepturę, na którą składają się wyselekcjonowane starzone whisky wnoszące do finalnej całości swój własny, wyraźny charakter, aromat i smak.

Whisky, która chce szczycić się nazwą ‘szkocka’, zgodnie z przepisami prawa musi dojrzewać przez minimum trzy lata w dębowej beczce. W przypadku Chivas Regal, wszystkie składowe whisky leżakują minimum 12 lat.

Zadaniem Master Blendera jest wybrać spośród dojrzewających whisky słodowych i zbożowych te, które osiągnęły odpowiedni wiek i harmonizują ze sobą tak, by końcowy charakter i aromat zapewnił najwyższą jakość i konsekwentny smak Chivas Regal rok po roku.

Colin Scott tłumaczy: “wymagana od Master Blendera sztuka zrozumienia wielu rozmaitych smaków szkockiej whisky podobna jest pracy kompozytora – nie tylko musisz w pełni rozumieć muzyczny charakter każdego instrumentu, lecz także konieczne jest byś wiedział jak połączyć ich brzmienia, by stworzyć niezapomnianą, fascynującą symfonię.”

Tradycja i sztuka komponowania starzonych szkockich whisky, której pionierami byli James i John Chivas w połowie XIX w., była uważnie przekazywana z pokolenia na pokolenia kolejnym Master Blenderom. Obecnie strażnikiem tajemnicy i integralności Chivas Regal jest Colin Scott.

Niezwykłe umiejętności Master Blendera są owocem lat doświadczenia i niecodziennej pasji do szkockiej whisky.

Proces produkcji
1. Słodowanie-- ziarno jęczmienia zostaje oczyszczone, później namoczone i dostarczane jest do niego powietrze. Następnie leżakuje na kamiennej posadzce w słodowni. Podczas procesu kiełkowania uwalnia się enzymy, które umożliwią zmianę skrobi w proste cukry fermentacyjne. Ostatnim elementem jest suszenie słodu.
2. Zacieranie- W etapie zacierania jęczmień jest czyszczony maszynowo i mielony na grubą mąkę zwaną miałem. Otrzymany miał jest następnie mieszany w naczyniu zwanym kadzią zacierną z gorącą wodą. Tak powstaje brzeczka, która jest poddawana fermentacji.
3. Fermentacja - Po dodaniu do brzeczki drożdży rozpoczyna się fermentacja. W trakcie fermentacji drożdże zamieniają cukier zawarty w brzeczce w dwutlenek węgla i alkohol. Po około dwóch dniach proces wygasa i zatrzymuje się. W wyniku fermentacji otrzymujemy płyn o zawartości 8-10% alkoholu przypominający piwo.
4. Destylacja - Przygotowany w wyniku fermentacji płyn poddajemy dwukrotnej destylacji. Pierwsza destylacja następuje w aparatach destylacyjnych zwanych alembikami. Proces rozpoczyna się, gdy temperatura w aparacie destylacyjnym osiąga punkt wrzenia wody. Alkohole zawarte w brzeczce parują i unoszą się do góry, a następnie opary skraplają się w chłodnicy do postaci surowego, oleistego płynu zwanego surówką gorzelniczą (low wines). Jest to roztwór wodny alkoholu o zawartości około 20%. Jest on następnie przepompowywany do następnego alembiku, w którym jest poddawany drugiej destylacji. W wyniku drugiej destylacji otrzymujemy trzy frakcje: głowy (przedgony), serca i ogony (pogony). Środkowa frakcja–serca– o zawartości alkoholu ok. 69% jest teraz przepompowywana do rozlewni, gdzie jest schładzana, rozcieńczona wodą źródlaną do zawartości 63,5% i wlewana do beczek dębowych, w których będzie dojrzewała. Pozostałe dwie frakcje, czyli głowy (przedgony i ogony(pogony), są razem gromadzone i przekazywane do
ponownej destylacji z następną partią surówki.
5. Dojrzewanie- Obecnie większość whisky dojrzewa w beczkach, w których wcześniej znajdowały się burbon, sherry, porto lub whisky. W 1915 roku w Zjednoczonym Królestwie wprowadzono prawo, zgodnie z którym każda whisky, aby zasłużyć sobie na tę nazwę, musi leżakować w beczkach przez co najmniej dwa lata. Rok później w 1916 roku, aneksem wniesiono poprawkę w Immature Spirits Act nakazującą producentom starzenie whisky przez okres trzech lat. Z kolei obowiązek starzenia whisky w beczkach dębowych wprowadzony został dopiero w 1988 roku. Wprawdzie beczki są starannie uszczelniane, aby nie przeciekały, ale dąb jest porowaty i dlatego rocznie dosłownie ulatnia się ok 2-3% trunku.
6. Mieszanie- whisky mieszana czyli blended, powstaje w wyniku połączenia wielu rodzajów whisky słodowych i zbożowych, a kunszt Master Blendera polega na tym, aby zachować subtelną indywidualność każdej z nich poprzez zmieszanie z innymi destylatami.
7. Butelkowanie– finalny etap tworzenia whisky.

Źródło artykułu: WP Facet

Wybrane dla Ciebie

Funkcjonalne smartwatche do 500 zł. Zdziwisz się, co potrafią
Funkcjonalne smartwatche do 500 zł. Zdziwisz się, co potrafią
Jedyna rzecz, którą musi mieć w szafie każdy facet. Przyda się teraz i wiosną
Jedyna rzecz, którą musi mieć w szafie każdy facet. Przyda się teraz i wiosną
Najpopularniejsze słuchawki z redukcją szumów za mniej niż 300 zł
Najpopularniejsze słuchawki z redukcją szumów za mniej niż 300 zł
Jaka kurtka na stok? Kurzajewski nie mógł wybrać lepiej. Ten model jeszcze długo mu posłuży
Jaka kurtka na stok? Kurzajewski nie mógł wybrać lepiej. Ten model jeszcze długo mu posłuży
Najtańsze soundbary z subwooferem. Co kupisz za mniej niż 600 zł?
Najtańsze soundbary z subwooferem. Co kupisz za mniej niż 600 zł?
Jędrzejak zna skuteczny sposób na mrozy. Wydasz na niego zaskakująco mało
Jędrzejak zna skuteczny sposób na mrozy. Wydasz na niego zaskakująco mało
Popularne projektory laserowe do 5 tys. zł. Dlaczego warto je wybrać?
Popularne projektory laserowe do 5 tys. zł. Dlaczego warto je wybrać?
System multimedialny w starym samochodzie. Jak to zrobić?
System multimedialny w starym samochodzie. Jak to zrobić?
Wybieramy kapcie męskie: śmieszne, ciepłe, a może skórzane?
Wybieramy kapcie męskie: śmieszne, ciepłe, a może skórzane?
Ciepła i praktyczna kurtka narciarska męska. Jaką wybrać, aby posłużyła ci przez lata?
Ciepła i praktyczna kurtka narciarska męska. Jaką wybrać, aby posłużyła ci przez lata?
Kultowe trapery kupisz za grosze. Podobne nosi Maciej Musiał
Kultowe trapery kupisz za grosze. Podobne nosi Maciej Musiał
Swetry i bluzy męskie. Przegląd najmodniejszych modeli na zimę
Swetry i bluzy męskie. Przegląd najmodniejszych modeli na zimę