Trwa ładowanie...

Zadbaj o nóż dzięki tym prostym wskazówkom

Wydawałoby się, że wystarczy kupić dobry nóż i można używać go w nieskończoność. Takie myślenie jest oczywiście błędne, ponieważ każde ostrze, niezależnie od przeznaczenia wymaga troski. Dzięki temu będzie służyło przez wiele lat. Jak zapewnić mu długą żywotność?

Używaj noży zgodnie z przeznaczeniem Używaj noży zgodnie z przeznaczeniem Źródło: Adobe Stock
d1hpx3h
d1hpx3h

Przeznaczenia nie oszukasz

Najważniejszą zasadą jest oczywiście używanie noża zgodnie z przeznaczeniem. Dlatego kupując na przykład nóż kuchenny, nie należy wykorzystywać go do cięcia gałęzi pod ognisko. W przypadku zastosowania kulinarnego odpowiednie wykorzystanie jest niezwykle istotne. Tak oto na przykład nożem do warzyw nie powinno się kroić mięsa, a w bardziej ekstremalnych przypadkach - nie powinno się na przykład wkręcać śrubek przy pomocy ostrza.

Higiena pracy

W miarę możliwości, po każdym użyciu nóż należy wyczyścić. Nie powinno się jednak iść na łatwiznę i wrzucać go do zmywarki, ponieważ grozi to nawet uszkodzeniem ostrza. Może pojawić się również rdza. Najlepiej użyć miękkiej gąbki, ciepłej wody i środka do mycia naczyń.

Niezależnie od przeznaczenia dobrą praktyką jest konserwacja przy pomocy specjalnego oleju przeznaczonego do broni lub narzędzi. Dopuszcza się również użycie zwykłego oleju roślinnego. Wystarczy nałożyć cienką warstwę i owinąć ręcznikiem papierowym, żeby nie pozostawić tłuszczu na innych przedmiotach lub powierzchniach.

d1hpx3h

Kolejna kwestia to odpowiednie przechowywanie noża. W przypadku noży kuchennych często można spotkać zestawy, w których dołączony jest stojak. Przy wykorzystaniu outdoorowym warto zaopatrzyć się w odpowiedni pokrowiec lub pochwę.

Ostrzenie

Nawet jeżeli dbacie o ostrze, to oczywiście przyjdzie czas, kiedy będzie wymagało ostrzenia. Oprócz odpowiedniej techniki istotny jest także sprzęt. Ciekawym rozwiązaniem są ostrzałki ręczne, które pozwolą na bieżąco dbać o ostrość noża. Na przykład ostrzałki QuadSharp od firmy Lansky oferują cztery kąty ostrzenia. W modelu Blademedic zastosowano kamienie ceramiczne oraz kamień Thungsten Carbide, który pozwala szybko przywrócić sprawność ostrza. Jest także prosty model Quick Fix z prętami ceramicznymi i ostrzałkami wolframowo-węglowymi.

Do porządnego naostrzenia noża przydadzą się specjalne kamienie. Wyróżniamy tu syntetyczne, ceramiczne i diamentowe. Ceramiczne służą do stali o twardości do 62 stopni HRC w skali Rockwella. Syntetyczne są bardziej wytrzymałe, a najlepsza opcja to oczywiście diamentowe. Te ostatnie są najdroższe, ale jednocześnie odznaczają się najlepszą skutecznością.

O czym warto wiedzieć? Istotna jest odpowiednia gradacja. Od 300 do 500 służy do ostrzenia wstępnego, od 500 do 800 wykorzystuje się przy ostrzeniu właściwym, a 800 i więcej - do wygładzania krawędzi. Jeżeli zabieracie się za renowację ostrza lub chcecie nadać mu odpowiedni kąt, to powinniście użyć kamieni o gradacji do 300. Producenci oferują gotowe zestawy, a w niektórych dodawane są podstawki pozwalające na pracę z nożem pod odpowiednim kątem.

Skoro o kątach mowa, to delikatne ostrza takie jak skalpele i brzytwy należy ostrzyć pod kątem 17 stopni. Kąt 20 stopni jest zarezerwowany dla noży kuchennych, a 25 stopni - dla noży myśliwskich i survivalowych. Ostrza do cięcia twardych krawędzi powinny być ostrzone pod kątem 30 stopni. Skuteczność będzie oczywiście zależała od waszej wprawy. Niektórzy producenci dołączają do swoich systemów ostrzących materiały edukacyjne, które z pewnością wam się przydadzą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1hpx3h
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1hpx3h