ycipk-sfic84

Zadbaj o nóż. Sprawdź jak dobrze obchodzić się z ostrzem

Odpowiednia konserwacja ostrza to podstawa i gwarancja niezawodności. Dlatego warto pamiętać o tym, by zarówno noże robocze, jak i kuchenne utrzymać w dobrym stanie. Dzięki temu posłużą ci przez długie lata.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Zarówno ostrze, jak i rękojeść wymagają specjalnego traktowania
Zarówno ostrze, jak i rękojeść wymagają specjalnego traktowania (Shutterstock.com)
ycipk-sfic84

Niezależnie od tego, jakiego rodzaju nóż masz przy sobie, zawsze po pracy powinien być czysty i suchy, jeśli to oczywiście możliwe. W ten sposób uchronisz go przed różnej maści uszkodzeniami i będziesz mieć pewność, że ostrze będzie działać niezawodnie.

Zasady obchodzenia się z głownią

ycipk-sfic84

Stal narzędziowa lub wysokowęglowa potrzebuje regularnej konserwacji. Jest podatna na wodę i sok wypływający z owoców i warzyw. Dlatego po każdym użyciu należy je dokładnie czyścić i wycierać do sucha. Do zakonserwowania ostrza i zabezpieczenia go przed powstawaniem korozji warto użyć specjalnego olejku do noży. Należy nanieść niewielką ilość cieczy na szmatkę, a następnie przetrzeć nóż z każdej strony tak, by równomiernie pokryć całą powierzchnię głowni.

Noże godne prawdziwego trapera Shutterstock.com
Podziel się

Mając do dyspozycji nóż ze stali nierdzewnej, nie trzeba się martwić – praktycznie nie wymaga on dodatkowej pielęgnacji chroniącej go przed korozją. Oczywiście warto pokusić się o sporadyczną konserwację chociażby tylko po to, by nóż dobrze się prezentował. Po dokładnym umyciu i wytarciu noża do sucha należy go zakonserwować przy pomocy specjalistycznego olejku do noży. W skrajnych przypadkach do tego celu równie dobrze nada się olej spożywczy.

ycipk-sfic84

Jak dbać o rękojeść noża

Konserwacji warto poddawać przede wszystkim elementy drewniane, gdyż tworzywo sztuczne nie wymaga szczególnej troski. Dobrym sposobem na zabezpieczenie rękojeści drewnianej jest posmarowanie jej olejem lnianym. Środek ten był stosowany już od setek lat, skutecznie chroniąc drewno przed wilgocią i nadając mu interesujący wygląd, podkreślający unikalną fakturę rękojeści.

Przed użyciem warto olej podgrzać, najlepiej w kąpieli wodnej, a następnie rozprowadzić go po rękojeści przy pomocy pędzelka. Olej wchłania się mniej więcej pół godziny, po tym czasie należy zetrzeć nadmiar pozostały na drewnie, a następnie posmarować rękojeść po raz kolejny. Po odstawieniu rękojeści na kilka godzin nóż jest gotowy do użycia.

ycipk-sfic84

Konserwacja mechanizmu noży składanych

Najważniejsze jest to, by uniknąć zabrudzenia mechanizmu i blokady podczas pracy. Zarówno woda, jak i błoto czy drobne drzazgi mogą skutecznie zaburzyć pracę precyzyjnych mechanizmów i w konsekwencji uniemożliwić sprawne posługiwanie się ostrzem. Jeśli nie będziesz dbać o te elementy noża, może się zdarzyć, że blokada odmówi posłuszeństwa w najgorszym momencie.

ycipk-sfic84

Jeśli jednak dojdzie do zanieczyszczenia blokady, pod żadnym pozorem nie wolno ignorować sprawy. Rozkręcenie noża nie wchodzi w grę, dlatego lepiej postawić na proste i przy tym skuteczne sposoby. Aby pozbyć się uporczywych zabrudzeń, należy przemyć blokadę strumieniem wody, a następnie dokładnie wytrzeć do sucha każdy jej element przy pomocy szmatki, małych wyciorów bądź szczoteczek. Dobrym sposobem na wyczyszczenie blokady z resztek drzazg i piasku jest również użycie sprężonego powietrza. Po zakończonym czyszczeniu należy umieścić na elementach środek konserwujący. Nie należy jednak przesadzać, gdyż w przeciwnym wypadku kurz i brud będą osadzać się na nożu jeszcze szybciej.

Polub WP Facet
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-sfic84

ycipk-sfic84
ycipk-sfic84