Ceviche z łososia z kwaśnymi jabłkami i galaretką miodową z soku brzozowego
Rekomendowane piwo:Jasne Ryżowe
Składniki:
500g oskórowanego fileta z łososia
Sok i skórka z 1 cytryny
Sok i skórka z 1 limety
- szklanka octu jabłkowego
1 stołowa łyżka miodu
1 pęczek kolendry
1 czerwona cebula
1 strączek chilli
2 jabłka antonówka lub lobo
100ml soku z brzozy
1 łyżka żelatyny
Przygotowanie:
- Łososia kroimy w kostkę, następnie dodajemy wcześniej sparzoną posiekaną cebulę w pióra, sok z cytryn, limet i ocet. Wszystko dokładnie mieszamy, solimy i dodajemy nakrojone chilli oraz posiekaną kolendrę razem z łyżką miodu. Znów mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
- Jabłka kroimy w kostkę, dodajemy do łososia.
- Sok z brzozy podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Sok wylewamy na blaszkę i wkładamy do lodówki aby zastygł. Gotową galaretkę kroimy w kostkę i mieszamy z ceviche. Podajemy z pieczywem