Podpłomyki z pastą z białej fasoli, serem owczym, suszonym pomidorem i salsą z pieczonej oberżyny
Rekomendowane piwo:Jasne Ryżowe
Składniki:
300g maki
180ml wody
50ml oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 puszki białej fasoli
2 bakłażany
1 cebula
100g suszonego pomidora
100g rukoli
200g pecorino
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki sosu sojowego jasnego
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, letnią woda i olejem. Dodajemy sól i wszystko dokładnie zagniatamy na jednolita masę. Ciasto dzielimy na kulki i wałkujemy na cienkie placki i opiekamy na suchej patelni po 30 sekund.
Fasolę miksujemy i dodajemy do niej przesmażoną cebulę, następnie doprawiamy solą, pieprzem. Gotowe placki smarujemy pastą fasolową, następnie posypujemy tartym serem, rukolą, suszonym pomidorem i składamy na pół.
Bakłażana pieczemy w całości w 200°C przez 40 minut, następnie obieramy i miksujemy z sosem sojowym i czosnkiem. Gotowe placki podajemy z pastą z bakłażana.