Piękny umysł?
Eksperci z amerykańskiego uniwersytetu w Orono po przeanalizowaniu przypadków kilkuset mężczyzn doszli do wniosku, że osoby spożywające większe ilości mleka i jego przetworów (powyżej szklanki dziennie) osiągają lepszą sprawność umysłową.
Z innych badań wynika, że foliany zawarte w mleku wpływają na obniżenie ryzyka chorób układu krążenia, natomiast białka pomagają obniżyć ciśnienie krwi, co z kolei zmniejsza obciążenie serca i naczyń krwionośnych.
Naukowcy z dwóch brytyjskich uniwersytetów Reading i Cardiff porównali wyniki badań z całego świata i doszli do wniosku, że spożywanie około pół litra mleka dziennie zmniejsza o 15-20 proc. ryzyko wystąpienia np. choroby wieńcowej. Składniki mleka pobudzają też produkcję tzw. insulinopodobnego czynnika wzrostu -1, który obniża niebezpieczeństwo zawału serca.
Zdaniem francuskich badaczy regularnie spożywane produkty mleczne mogą też chronić przed zespołem metabolicznym, z którym zmaga się co piąty polski mężczyzna. Problem cechują przede wszystkim: otyłość brzuszna (zaczyna się, gdy obwód pasa wynosi co najmniej 94 cm), podwyższone ciśnienie tętnicze (powyżej 130/85) i stężenie trójglicerydów oraz obniżone stężenie tzw. dobrego cholesterolu frakcji HDL.
U osób z tymi problemami występuje zdecydowanie zwiększone ryzyko miażdżycy, cukrzycy typu 2, zawału serca czy udaru mózgu.