Melisa
Aromatyczna roślina była uprawiana już dwa tysiące lat temu w krajach basenu Morza Śródziemnego. Melisę ceniono m.in. za świeży i przyjemny zapach. To zasługa organicznych związków chemicznych - terpenów oraz olejków eterycznych, które wykazują działanie uspakajające i poprawiające samopoczucie.
Melisa jest także świetnym remedium na zmęczenie, stres, stany lękowe, a nawet nastroje depresyjne, które dręczą wielu mężczyzn. Badania wykazały także skuteczność rośliny w walce z bezsennością.
Możemy ją spożywać pod postacią napoju (łyżeczkę suszonych liści lub dwie łyżeczki świeżych zalewany filiżanką wrzącej wody, w miarę potrzeby schładzamy i doprawiamy miodem lub cytryną), ale także dodawać do sałatek owocowych i warzywnych, masła ziołowego, sorbetów czy potraw z jajek. Melisa doda potrawom orzeźwiającego smaku, tak pożądanego w czasie gorącego lata.