Jak dbać o nóż? Zawsze będzie ostry
Solidny nóż to dobra inwestycja, jednak z każdym ostrzem należy odpowiednio się obchodzić. W przeciwnym wypadku szybko okaże się, że podstawowe narzędzie nie działa tak, jak powinno. Warto postawić na dobrą stal i wiedzieć, jak ją pielęgnować.
21.06.2019 10:51
Nie obciążaj głowni
Podstawowym problemem noża składanego jest zmniejszona podatność na przeciążenie ze względu na budowę samego ostrza i sposób łączenia go z rękojeścią. Podczas wykonywania wymagających prac może się zdarzyć, że łączenie pęknie w najmniej oczekiwanym momencie. Wtedy w najlepszym przypadku pozbawisz się narzędzia pracy, w najgorszym możesz się dotkliwie poranić.
Jeśli szukasz noża do zadań specjalnych, wybierz ostrze wykonane w technologii full tang, w którym rękojeść i głownia odlane zostały z jednego kawałka metalu. W ten sposób uzyskujesz optymalną odporność na przeciążenie, a także pewność, że ostrze nie zniszczy się po kilku poważniejszych sytuacjach. Dodatkowo istnieje opcja wymiany rękojeści na bardziej dopasowaną do dłoni lub wykonaną z lepszego materiału.
Nie zostawiaj go byle gdzie
Pod żadnym pozorem nie wolno wbijać noża w ziemię. Może się bowiem okazać, że ostrze, które jest w stanie sprawnie pociąć na szczapki kawałek drewna, przegra w walce z mikroskopijnymi ryskami i drobnymi kamyczkami. Mogą one porysować krawędź ostrza do tego stopnia, że cięcie będzie znacznie utrudnione.
Odpowiednim miejscem do przechowywania noża z głownią stałą jest skórzana pochwa, która nie tylko chroni nóż przed wilgocią, ale również pozwoli na wygodne przenoszenie go.
Nie pożyczaj ostrza
Nóż roboczy, zwłaszcza podczas survivalu, należy traktować jak przedłużenie własnej dłoni i pod żadnym pozorem nie powinno się go nikomu oddawać. Każdy nóż wymaga odpowiedniego obchodzenia się i zniesie pracę w różnych warunkach. Jeśli zdarzy się tak, że podczas podróży twojemu kompanowi zepsuje się nóż, istnieje całkiem duże prawdopodobieństwo, że z twoim po pożyczeniu stanie się to samo.
Po skończonej pracy oczyść głownię
Noże robocze wykonane ze stali węglowej mogą zacząć rdzewieć pod wpływem wody czy soku z warzyw lub owoców. To z kolei sprawi, że w krótkim czasie nóż stanie się niezdatny do użytkowania. Aby temu zapobiec, warto raz na jakiś czas przetrzeć głownię szmatką nasączoną olejkiem do broni. Jeśli pragniesz ostrza, które nie wymaga regularnego czyszczenia, zwróć uwagę na stal nierdzewną.
W przypadku noży składanych musisz być bardzo ostrożny. Pod żadnym pozorem nie wolno rozkręcać noża, by wyczyścić wnętrze mechanizmu. Jeśli bowiem nawet uda ci się go złożyć do kupy, nie masz gwarancji, że będzie działać bez zastrzeżeń. Do czyszczenia z pyłu, wiórów lub resztek innych materiałów należy użyć wody, sprężonego powietrza lub specjalnych wyciorów.