Zabójcza precyzja i super ostrość. Nóż, który warto mieć na polowaniu

Dobry nóż to podstawa zarówno dla miłośników survivalu, jak i zapalonych myśliwych. Obie te grupy mają pewne kryteria, którymi kierują się podczas zakupu. Wato się z nimi zapoznać.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Noże godne prawdziwego trapera
Noże godne prawdziwego trapera (Shutterstock.com)
WP

Poniżej znajdziesz kilka porad dotyczących wyboru idealnego noża myśliwskiego. Mając do dyspozycji dobrej jakości sprzęt nie musisz bać się, że nie będzie spełniać postawionych przed nim wymagań.

WP

Stały czy składany

Choć noże składane są o wiele wygodniejsze w przechowywaniu i nie wymagają żadnego dodatkowego pokrowca czy futerału, to jeśli planujesz kupić nóż, który ma ci służyć zarówno podczas prac obozowych, jak i oprawiania zwierzyny, warto zastanowić się nad ostrzem stałym. Jest ono o wiele łatwiejsze w konserwacji. Wybierając nóż składany musisz liczyć się z tym, że trzeba go będzie czyścić niedługo po użyciu, inaczej może dojść do uszkodzenia mechanizmu znajdującego się w rękojeści. Nie można rozkręcić go samodzielnie, gdyż wtedy z całą pewnością się zepsuje.

Pixabay.com
Podziel się
WP

Ergonomia pracy

Podczas wyboru noża myśliwskiego liczy się również kształt rękojeści oraz rodzaj materiału i jego faktura. To od niej zależy to, w jakich warunkach możesz korzystać z noża. W przypadku pracy w deszczu gładka rączka wykonana z drewna lub kości może ślizgać się w rękach, co znacznie utrudni pracę.

WP

Długość noża

Długi nóż może i wygląda efektywnie, ale podczas wykonywania precyzyjnych czynności możesz się na nim srogo zawieść. Dobrej jakości nóż myśliwski powinien mieć łącznie około 25 cm długości, z czego samo ostrze to mniej więcej 15-18 cm. Ostrze przeznaczone do oprawiania zwierzyny powinno również być o wiele cieńsze, niż w klasycznym nożu roboczym. Dzięki temu będzie mieć o wiele lepsze właściwości tnące. Oczywiście we wszystkim należy zachować umiar. Zbyt cienki i giętki nóż znacznie łatwiej złamać lub skrzywić podczas pracy.

WP

Szlif wklęsły i płaski

Ostrość noża zależy również od tego, w jaki sposób został naostrzony. Nowoczesne ostrzałki szczelinowe czy kółkowe pozwalają na uzyskanie szlifu hollow (wklęsłego). To doskonałe możliwości cięcia, ze względu na cienki i niebywale ostry klin, jednak im głębsze cięcie, tym więcej siły trzeba w nie włożyć. Z drugiej strony optymalnym rozwiązaniem łączącym w sobie dużą ostrość i odporność na przeciążenia poprzeczne jest szlif płaski (flat). W dodatku istnieje mniejsze prawdopodobieństwo, że ostrzone w ten sposób ostrze będzie się klinować.

WP
Rozpoznaj nóż po ostrzu Shutterstock.com
Podziel się

Profil ostrza

Wśród miłośników klasycznego podejścia do tematu dominuje bowie. Krótka rękojeść, charakterystyczny jelec i ostro zakończone wcięcie na końcu grzbietu w połączeniu z niewielką krzywizną brzuśca sprawiało, że tego typu ostrze było synonimem wszechstronności. Możliwość naostrzenia zarówno brzuśca, jak i końcówki grzbietu daje większe możliwości przebijające, a noże typu clip i drop point cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród myśliwych, jak i survivalowców.

WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP