Trwa ładowanie...

Kamienie ostrzące dla zawodowców. Przydadzą się w warsztacie

Nie ma na świecie noża, który z czasem się nie stępi. Dlatego kupując ostrze robocze lub myśliwskie musisz również pomyśleć o tym, jak utrzymać je w dobrym stanie. W domowym warsztacie warto mieć osełkę, która przyda się przez cały rok.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Kamienie ostrzące dla zawodowców. Przydadzą się w warsztacieŹródło: Shutterstock.com
d1rslbo
d1rslbo

Ostrzenie na kamieniu to jedna z najstarszych metod, która do tej pory cieszy się dużą popularnością zarówno wśród szefów kuchni, jak i survivalowców, którzy potrzebują najlepszej krawędzi tnącej.

Klasyczny kamień ostrzący

Osełki składają się z ziaren ściernych oraz spoiwa, którego zadaniem jest utrzymanie ich w całości. Ziarna ścierne przeważnie wykonane są z diamentu lub kwarcu albo materiałów syntetycznych, takich jak węglik krzemu czy elektrokorund. Właściwości trące zależą od gradacji, czyli wielkości poszczególnych ziaren.

d1rslbo

Im większe ziarna, tym mocniej kamień oddziałuje na ostrze, a tym samym łatwiej je profiluje. Z drugiej strony kamienie o dużej ziarnistości szybciej zjadają metal, więc nie nadają się do regularnego stosowania. Do ostrzenia często eksploatowanych noży mniej więcej raz w miesiącu przydadzą się osełki o średniej gradacji. Zapewniają złoty środek w postaci odpowiedniej ostrości i dużej wytrzymałości. Kamienie o najdrobniejszych ziarnach przeznaczone są głównie do wykańczania szlifu i wygładzania zadziorów.

Ostrzenie na mokro

Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie kamienia do ostrzenia. Przed użyciem powinno się go bowiem namoczyć go przez kwadrans w wodzie. Kamień będzie gotów do pracy, gdy z jego powierzchni znikną wszystkie pęcherzyki powietrza. To jednak nie koniec namaczania, podczas całego procesu ostrzenia musisz pilnować, by pozostawał wilgotny. W razie potrzeby należy zwilżyć go czystą wodą w temperaturze pokojowej.

Aby kamień nie ślizgał się podczas ostrzenia, możesz położyć go na wilgotnej ścierce lub zainwestować w model ze specjalnym stojakiem. Tylko stabilnie ułożony kamień pozwoli ci naostrzyć nóż dokładnie i bez problemów.

Shutterstock.com
Źródło: Shutterstock.com

Odpowiedni kąt ostrzenia

Aby prawidłowo naostrzyć nóż, musisz złapać go pewnie za rękojeść, palcami drugiej dłoni dociskając nóż do kamienia. Ostrze powinno być skierowane w twoją stronę. Następnie odchyl nieco nóż tak, by między kamieniem a krawędzią utworzył się kąt około 15 st. Kąt nie powinien zmieniać się w trakcie ostrzenia, dlatego cały proces wymaga odpowiedniej techniki.

Następnie przesuwaj nóż do przodu i do tyłu starając się, aby cały nóż stykał się z kamieniem. Pamiętaj, że dłoń, która dotyka ostrza, powinna lekko dociskać je do kamienia. Z biegiem czasu na krawędzi pojawią się widoczne gołym okiem zadziory. Będzie to znak, że czas obrócić nóż na drugą stronę.

d1rslbo

Jak ostrzyć, by nie przesadzić

Noże myśliwskie i robocze, w przeciwieństwie do tych kuchennych, muszą znosić znaczne przeciążenia klingi podczas rozmaitych prac obozowych. Praca z trudnym materiałem, jakim jest drewno, może sprawić, że nieumiejętnie naostrzony nóż zacznie się szczerbić, a to z kolei może spowodować nieodwracalne zniszczenia ostrza.

Najodpowiedniejszym szlifem dla noża roboczego będzie full flat (pełny płaski) w kształcie litery V. To odpowiedni balans między wytrzymałością a ostrością i płynnością cięcia. Osoby, którym zależy na poprawieniu zdolności tnących kosztem odporności klingi, wybiorą szlif hollow o nieco wklęsłych krawędziach. Klin tnący jest bardzo cienki i ostry, ale z drugiej strony jest stosunkowo niski, co może rodzić problemy przy głębokich cięciach.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d1rslbo
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1rslbo