Menu dla palaczy
30.11.2016 | aktual.: 03.12.2016 18:47
Nikotyna – to przez nią tak trudno rzucić palenie. Ten naturalny narkotyk występuje w tytoniu i potrafi doprowadzić do jednego z najsilniejszych uzależnień. Jeśli palicie lub chcecie rzucić palenie, skorzystajcie z kilku naturalnych możliwości pozbycia się tej trucizny z organizmu. Wystarczy po prostu zmienić nawyki żywieniowe. Wraz ze „Światem na dłoni” radzimy, po które produkty żywnościowe najlepiej sięgnąć.
Jeszcze na początku XX wieku były praktycznie nieznane. Dziś okazuje się, że brokuły to wyjątkowo zdrowy dar natury. Zwłaszcza dla palaczy. Brokuły zawierają dużą ilość witaminy C i B5, a to właśnie witaminy grupy B pomagają w wielu ważnych procesach, które zachodzą w ludzkim ciele (bierze udział m.in. w syntezie kwasów tłuszczowych i cholesterolu, zwiększa wytwarzanie czerwonych ciełk krwi, łagodzi objawy artretyzmu i zapobiega łysieniu). Palenie zaburza ich równowagę, a jeśli w naszym organizmie brakuje witamin, nie działa on prawidłowo. To nie wszystko, brokuły chronią nasze płuca przed toksynami, a to dzięki genowi Nrf2, który między innymi wzmacnia ściany komórkowe, chroniąc je przed atakiem tzw. wolnych rodników.
Pomarańcze
U palaczy nikotyna eliminuje z organizmu duże ilości witaminy C. Idealnym sposobem na odzyskanie jej jest spożywanie pomarańczy, które mają również inne zalety. Na przykład zmniejszają stres i poczucie lęku, typowe objawy uzależnienia, kiedy próbujemy rzucić palenie. W białych częściach pomarańczy, czyli łupinkach oddzielających miąższ, znajdują się pektyny – węglowodanowe włókna, które doskonale oczyszczają jelita. Co więcej, pomarańcze chronią nas przed złym cholesterolem, utrzymują naczynia krwionośne w dobrej formie i dzięki temu wspierają właściwą pracę serca. Dobrze jest również regularnie pić sok wyciśnięty ze świeżych pomarańczy, ale uwaga – spożyć go trzeba w ciągu 15 minut od wyciśnięcia, ponieważ skarby w nim zawarte szybko się utleniają.
Szpinak
Zawiera kwas foliowy, bardzo ważny dla naszego mózgu i serca. Co prawda nie działa na nas tak, jak w bajce o marynarzu Popeye’u, ale zawiera mnóstwo witamin i substancji odżywczych, które między innymi pomogą nam pozbyć się z organizmu szkodliwych skutków palenia. Kluczowy w przypadku szpinaku jest kwas foliowy, związek szczególnie ważny dla mózgu i serca, które u palaczy są wystawione na szkodliwe czynniki. Kwas foliowy jest pomocny również w chwili, kiedy chcemy rzucić palenie, ponieważ sprzyja dobremu samopoczuciu i równowadze psychicznej. Kolejnym szkodliwym skutkiem palenia jest przyspieszone starzenie się skóry, ale tu również z pomocą przychodzi nam szpinak. Zawiera bowiem beta-karoten, który podtrzymuje młody wygląd skóry i opóźnia pojawienie się zmarszczek.
Imbir
Ma on cudowne efekty w przypadku wielu różnych problemów zdrowotnych i chorób, zatem nic dziwnego, że poleca się go palaczom. Należy jednak pamiętać, że aby w pełni skorzystać z jego dobroczynnego działania, należy spożywać go na surowo. Taki imbir wspomaga usuwanie z organizmu substancji toksycznych, poprawia trawienie, chroni drogi oddechowe, które u palaczy mają skłonność do stanów zapalnych. Trzeba jednak uważać na dawkowanie. Dzienne spożycie imbiru suszonego nie powinno przekraczać 1 grama, natomiast świeżego można zjeść 4 gramy. Bowiem nawet „cudowny lek” przedawkowany wywoła zgagę, nudności lub biegunkę.
Żurawina
Ta roślina o jasnoczerwonych owocach, będąca krewną jagód, pomaga palaczom na dwa sposoby. Po pierwsze, podobnie jak nikotyna, podwyższa poziom cukru we krwi, dlatego potrafi oszukać organizm osoby uzależnionej od palenia i zmniejszyć ochotę na papierosa. Bardziej znaczący jest jednak drugi fakt: że żurawina to bogate źródło witaminy E, która jest najważniejszym antyoksydantem w organizmie. Chroni komórki przed toksynami i wolnymi rodnikami, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia. Badania wykazały również, iż substancje zawarte w żurawinie działają jako skuteczna prewencja przeciw rozwojowi komórek rakowych oraz wyraźnie zmniejszają ryzyko wystąpienia raka płuc.
Grejpfrut
Testy kliniczne nad zastosowaniem soku grejpfrutowego wykazały, że wyraźnie przyspiesza on w nerkach proces usuwania z organizmu nikotyny. Podczas eksperymentu naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego podawali grupie ochotników nikotynę wraz z litrem napoju. Pierwsza grupa piła czysty sok grejpfrutowy, druga sok rozrzedzony wodą, trzecia samą wodę. Koncentracja nikotyny we krwi była następnie zmierzona po ośmiu godzinach. Wyniki były jednoznaczne: osoby, które piły czysty sok grejpfrutowy, pozbywały się z organizmu nikotyny o 88 proc. szybciej niż ci, którzy pili wyłącznie wodę. Rozrzedzony sok również był skuteczny – przyspieszał oczyszczenie organizmu o 78 proc.
Chili
Palacze zwykle lubią ostre, mocno doprawione dania. To dobrze, ponieważ jednym z produktów żywnościowych, które pomagają w oczyszczeniu organizmu, jest ostre chili. Substancja, która daje ostrość papryczce, to kapsaicyna, a jednym z jej pozytywnych działań jest przyspieszenie metabolizmu w organizmie. Łatwo to zauważyć na własnym ciele. Chili stymuluje zakończenia nerwowe w podobny sposób, jak przebywanie w upale. Ciało reaguje w ten sposób, że otwiera gruczoły potne na skórze i zwiększa produkcję potu. Wraz z nim z organizmu usuwane są różne toksyczne substancje. Kapsaicyna wpływa dobroczynnie na funkcjonowanie nerek i krwiobiegu, a także obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi, które często występuje u palaczy.
Czosnek
O tym, że czosnek jest zdrowy i nie powinno go brakować w naszej diecie, wie każdy. Czy wiedzieliście jednak, że skutecznie może ochronić nas przed nowotworem? Chińscy naukowcy opublikowali badania, których wyniki świadczą o tym, że jeśli spożywamy surowy czosnek przynajmniej dwa razy w tygodniu, ryzyko zachorowania na raka płuc zmniejsza się o 44 proc. Jeśli chodzi o palaczy, ryzyko to zmniejsza się o 30 proc.. Substancją aktywną w czosnku jest allicyna, która chroni przed stanami zapalnymi i oczyszcza organizm. Uwalnia się podczas rozgniatania lub krojenia czosnku, ale podczas gotowania lub smażenia jest niszczona. Jeśli zatem chcecie wykorzystać jej leczniczą siłę, dodajcie trochę świeżego czosnku do swoich dań.
Granat
Już w starożytnym Babilonie napój z tego subtropikalnego owocu był stosowany do celów leczniczych, zaś dzisiejsze nowoczesne badania pozwoliły zaliczyć granaty do tzw. superżywności (superfood). Zawierają bowiem dużą ilość witamin i minerałów, które są pomocne również dla palaczy. Uzależnieni od papierosów często cierpią z powodu przyspieszonego rytmu serca, wysokiego ciśnienia krwi i niskiego poziomu tlenu w krwiobiegu. Wszystkie te objawy neutralizuje właśnie sok z granatów. Dobroczynnie wpływa na krwiobieg i wspiera produkcję czerwonych krwinek. Oprócz tego łagodzi skutki długotrwałego stresu i wspomaga regenerację komórek.
Kiełki pszenicy
Paradoksalnie, najzdrowsza i najbardziej pożywna część ziarna pszenicy jest usuwana jeszcze przed procesem mielenia na mąkę. Chodzi o tak zwane kiełki pszenicy, które znajdują się w dolnej części ziarna. Ten najbardziej wartościowy składnik pszenicy jest usuwany ze względu na krótką trwałość. Kiełki zawierają bowiem kwasy tłuszczowe, które szybko się psują. To niewiarygodnie bogate źródło witamin i minerałów można jednak kupić osobno lub także w formie oleju. Albo jeszcze lepiej, uprawiać kiełki samemu w domu. W ten sposób zyskamy jeden z najskuteczniejszych oczyszczających produktów spożywczych. Jeśli chcecie pozbyć się toksyn z ciała, wystarczy zjadać 50 gramów kiełków dziennie.
Naturalne tabletki na zespół abstynencji
W ośrodku medycyny naturalnej na Florydzie opracowano kilka skutecznych sposobów na osłabienie pociągu do papierosów w czasie rzucania palenia. W okresie abstynencji nikotynowej pomocna może być mieszanka z cynamonu, imbiru, anyżu i gałki muszkatołowej. Można z nich zrobić tabletkę. Powstaje ona poprzez zmieszanie wymienionych składników, do których dodajemy odrobinę wody i całość ugniatamy do odpowiedniej formy. Na zespół abstynencyjny poleca się także sok z awokado lub sok pomidorowy z pieprzem i curry. Skuteczne są też podobno drożdże z odrobiną gorącej wody lub herbatka z rumianku, mięty i melisy.
5 rad, jak uwolnić ciało od trucizny
Jak i kiedy zacząć?
Idealnym czasem jest wiosna lub wczesne lato, ale także jesień, kiedy kuracja oczyszczająca wzmacnia także odporność organizmu. Sama kuracja powinna trwać 2–3 tygodnie. Trzeba się liczyć z tym, że początkowo człowiek będzie odczuwać zmęczenie, ból głowy i rozdrażnienie.
Zmiana żywienia
Najlepiej wprowadzić do swojej diety produkty sojowe, ryby, zboża: żyto i owies, kasze i rośliny strączkowe. Najważniejsze jest jednak spożywanie dostatecznej ilości owoców i warzyw, nie można zapominać również o nasionach i olejach tłoczonych na zimno.
Oczyść jelita
W zanieczyszczonych jelitach rodzą się najbardziej agresywne toksyny, dlatego dobrze zacząć od ich oczyszczenia. Tu pomocna może być dieta bogata w błonnik, a także płukanie jelit w formie hydrokolonoterapii.
Nie dla mięsa i słodyczy
Podczas kuracji oczyszczającej dobrze będzie unikać czerwonego mięsa, produktów mlecznych, białego pieczywa, słodyczy, wędlin i półproduktów. Oczywiście nie należy w tym czasie spożywać alkoholu i palić papierosów.
Pij świeży sok
Zwykła wyciskarka do soków okazuje się niezastąpionym pomocnikiem w dostarczaniu do organizmu niezbędnych witamin i substancji odżywczych. Najlepiej wypijać każdego dnia co najmniej 30 mililitrów świeżego soku. Może to być mieszkanka różnych warzyw i owoców wzbogacona ziołami.