6. Konkursy kulinarne
Wbrew pozorom uczestnictwo w zawodach nie polega wcale na przygotowaniu wykwintnych dań, ale na jak najszybszym zjedzeniu jak największej ilości pożywienia. Zawody mogą mieć charakter publiczny (place, rynki, etc.), lub prywatny (domowe zacisze – wówczas często są to spontaniczne pomysły wynikające z tzw. gastrofazy)
Konkursy zazwyczaj mają jedno danie przewodnie, które należy pochłonąć (w przypadku gastrofazy pochłania się wszystko). W Stanach Zjednoczonych takim daniem są hot dogi, w Niemczech wursty, a we Francji ślimaki. W Indiach rekordy popularności biją konkursy jedzenia pieczonych szczurów, a w Polsce największym zainteresowaniem cieszy się jedzenie kaszanki lub salcesonu.
Dość specyficzną formę konkurs przybrał w Rosji, tam zamiast tradycyjnych posiłków, istnieją zawody w przyjmowaniu pożywienia w formie płynnej (nie chodzi bynajmniej o kroplówkę – na nią przyjdzie czas później)
Uwaga: Niezależnie od kraju zawody mogą skończyć się silnym zaparciem i wielogodzinnym wypróżnianiem.
Ograniczenia wiekowe: od 15 lat
Poziom radości z zabawy: 7/10