FormaNaturalne źródła białka! Rośnij zdrowo!

Naturalne źródła białka! Rośnij zdrowo!

Naturalne źródła białka! Rośnij zdrowo!

21.05.2013 | aktual.: 27.12.2016 15:13

Zanim sięgniesz po odżywki...

Zanim kupisz kolejne wiadro pełne odżywki, paczkę batonów białkowych i nowe opakowanie kreatyny, pomyśl o diecie!

Suplementy (stąd ich nazwa) to nic innego jak uzupełnienie odpowiednio zbilansowanej diety. Możesz jeść je garściami, ale przeczytaj uważnie, co jest napisane niemal na każdym ich opakowaniu. Stoi tam jak byk, że nie zastąpią ci one odpowiednio zbilansowanej diety.

Nie daj się zwieść kolorowym reklamówkom z siłaczami, którzy twierdzą, że ich mięśnie napompowały się dzięki treningom popartym spożywaniem danego preparatu. Tak naprawdę mistrzowie mają także mistrzowskie jadłospisy.

Jeśli zatem podjąłeś decyzję i chcesz "wrzucić trochę masy", musisz wiedzieć, które naturalne produkty powinny znaleźć się w twojej kuchni. I owszem, potrzebne ci są także inne składniki diety: cukry, tłuszcze, witaminy i minerały, ale dzisiaj skupimy się tylko na białku!

1 / 5

Jajka

Obraz
© 123RF

Jajko - symboliczne źródło życia - dostarczy twojemu organizmowi łatwo przyswajalnego białka, które stanie się budulcem dla twoich rozwijających się mięśni. Jedno jajko kurze to około 6 gramów białka. Co więcej, zawarte są w nim wszystkie aminokwasy egzogenne - czyli właśnie te, których musisz dostarczyć swojemu ciału z zewnątrz, bo organizm nie jest w stanie samemu ich wytworzyć. Ba, każdy, kto kupuje suplementy, wie, że sama obecność danej substancji w preparacie o niczym nie świadczy. Kluczem do sukcesu jest przyswajalność. Białko z jajka przyswaja się w ponad 90 procentach!

2 / 5

Fasola

Obraz
© 123RF

Niedawno pisaliśmy o niemieckim "Zielonym Hulku", czyli Patriku Baboumianie, który jest najsilniejszym facetem w Niemczech, a jednocześnie zupełnym "antystejkowcem". Skąd weganin czerpie białko, dzięki któremu jego mięśnie budują się na potęgę? Tak, tak. Jednym ze składników jego diety niechybnie musi być fasola. Ta pochodząca z Ameryki Południowej roślina ma w sobie więcej białka niż niejeden kawał mięsa (20 proc. białka!). Owszem, jest to białko określane jako mniej wartościowe (jest uboższe w potrzebne nam aminokwasy), ale nie powinieneś zapominać o bilansowaniu diety, która powinna zawierać 50 procent białek pochodzenia zwierzęcego i 50 procent białek roślinnych. A jeśli jesteś weganinem, jak Baboumian, to już na pewno nie możesz zapominać o fasoli.

3 / 5

Przetwory mleczne

Obraz
© 123RF

Mleko, jogurt, kefir, twarogi - one także są źródłem białka. Musisz tylko wybierać produkty jak najmniej przetworzone. Zapomnij o "zabielaczach" do kawy, skondensowanym mleku i słodzonych papkach, które udają prawdziwe jogurty. W 100 mililitrach krowiego mleka znajdują się ponad od 3 gramy białka (jedna szklanka mleka to 6 gramów białka). Sery twarogowe zawierają go znacznie więcej. W 100 gramach twarogu znajduje się 15 gramów białka. Co ważniejsze, natura sama zadbała o to, by zachować odpowiednie proporcje pomiędzy poszczególnymi aminokwasami - spełniając tym samym potrzeby ludzkiego organizmu.

4 / 5

Tuńczyk

Obraz
© 123RF

Jedna porcja tuńczyka to około 30 gramów wysokiej jakości białka. To dlatego tak wielu kulturystów, którzy ćwiczą od lat... już po prostu nie może go ścierpieć! Nie oznacza to jednak, że przestają go jeść. W wymienionych produktach, inaczej niż w zawierających wyselekcjonowane substancje suplementach, znajdują się też inne, ważne składniki odżywce - tuńczyk zawiera korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3.

5 / 5

Drób

Obraz
© 123RF

Pierś kurczaka znajduje się jadłospisach największych mistrzów. Inne rodzaje mięsa mogą nawet zawierać nieco więcej białka, ale mają też więcej kalorii. 100 gramów piersi z kurczaka to 99 kcal, 100 gramów szynki to już aż 260 kcal. Mięso drobiowe zawiera też bardziej wartościowe białko, przy mniejszej zawartości tkanki łącznej i kolagenu. Zatem, jeśli chcesz, by twoje mięśnie zaczęły rozpychać koszulki z krótkimi rękawami - a wiemy, że tego chcesz - musisz zmotywować się nie tylko do ćwiczenia, ale także do gotowania. 20 gramów białka w 100 gramach pysznego kurczaka? Tak, to o wiele lepsze niż kolejne wiadro odżywki...

Ijuh, facet.wp.pl

dietabiałkodrób
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (77)