HobbyOstrzenie noży w terenie. Najlepsze osełki dla profesjonalisty

Ostrzenie noży w terenie. Najlepsze osełki dla profesjonalisty

Każdy nóż kiedyś się stępi. Dlatego warto mieć przy sobie kilka akcesoriów, które pomogą ci przywrócić go do stanu używalności. Profesjonalne gadżety mogą kosztować niemałe pieniądze, ale efekt jest wart tej ceny.

Ostrzenie noży w terenie. Najlepsze osełki dla profesjonalisty
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

21.03.2019 15:41

Ostrzałka szczelinowa to najprostsze rozwiązanie

W terenie najlepiej sprawdzą się osełki szczelinowe, zwane również kółkowymi. Nie wymagają stabilnego podparcia, można z nich korzystać bez większych przygotowań, a sam sprzęt jest odporny na przenoszenie i zniszczenia. Ostrzałka szczelinowa składa się z dwóch nakładających się kamieni ostrzących, które tworzą odpowiednio wyprofilowany rowek, który nadaje ostrzu noża odpowiedni kształt.

Zasada korzystania jest bardzo prosta. Wystarczy włożyć nóż w szczelinę, w której znajdują się kółka, a następnie rytmicznie przesuwać nóż do przodu i do tyłu do czasu, aż nie zostanie odpowiednio naostrzony. Ta metoda uznawana jest za najprostszą w wykonaniu, jednak wiąże się z nią kilka niedogodności. Przede wszystkim ostrzałki kółkowe są agresywne dla metalu – kółka "zjadają" ostrze bardzo szybko, jeśli będziesz dociskać do nich nóż zbyt mocno.

Po drugie ułożenie elementów ostrzałki uniemożliwia zmianę kąta ostrzenia. Należy pamiętać, że każdy nóż powinien być ostrzony pod innym kątem, w zależności od przeznaczenia. Noże robocze do wykorzystywania podczas survivalowych wypraw muszą być z reguły wytrzymałe i znosić spory nacisk. Dlatego by uniknąć pęknięcia ostrza, lepiej będzie ostrzyć pod nieco większym kątem niż na przykład standardowe noże kuchenne. Najmniejszy kąt ostrzenia, a co za tym idzie najcieńsze ostrze mają profesjonalne noże do filetowania – muszą być odpowiednio elastyczne by sprawnie oddzielić mięso od kości.

Obraz
© Shutterstock.com

Kamień ostrzący dla profesjonalisty

Dla tych, którzy chcą osiągnąć ekstremalną ostrość noża przygotowano kamienie o różnorodnym stopniu ziarnistości. Im większe ziarna tym łatwiejsze wyprofilowanie ostrza, ale z drugiej strony szlif będzie mniej gładki, co może negatywnie wpłynąć na samą jakość cięcia. Dlatego warto zainwestować w więcej niż jeden kamień lub ewentualnie wybrać taki o optymalnej gradacji.

Należy pamiętać o tym, że wybierając kamień, trzeba odpowiednio przygotować się do procesu ostrzenia. Przed rozpoczęciem pracy należy namoczyć kamień przez kilkanaście minut. Gdy z powierzchni kamienia przestaną wypływać bąbelki, będzie to oznaczać, że jest gotów do pracy. Pamiętaj, że kamień wodny musi pozostawać wilgotny przez cały czas ostrzenia, w innym przypadku może dojść do uszkodzenia noża.

Aby prawidłowo naostrzyć nóż, należy umieścić go na kamieniu ostrzem skierowanym do siebie, następnie odchylić krawędź noża tak, by płaszczyzną styku było jedynie ostrze, a między krawędzią tnącą, a kamieniem powstał odpowiedni kąt, a następnie dociskając opuszkami palców płynnie przeciągać nóż do przodu i do tyłu. Gdy na końcu ostrza pojawią się mikroskopijne zadziory, oznacza to, że czas zmienić stronę.

Źródło artykułu:WP Facet
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (7)