Życie bez soli
Bardzo ważne znaczenie ma zmodyfikowanie nawyków żywieniowych. Mężczyźni, u których zdiagnozowano nadciśnienie powinni zrezygnować z alkoholu, nie wspominając o papierosach.
Niezbędne jest m.in. ograniczenie spożycia soli (zwłaszcza kamiennej, składającej się niemal w 100 proc. z sodu), która potrafi niewątpliwie poprawić smak potraw, ale jednocześnie negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Chlorek sodu zatrzymuje wodę w organizmie, w efekcie czego tętnice "zapychają się" i wzrasta ciśnienie.
Trudno zaprzeczyć, że lubimy solić. Świadczy o tym raport przygotowany przez specjalistów ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Przeciętny Polak spożywa dziennie 7,6 g soli (badania dotyczyły tylko doprawiania potraw w domach, jednak pamiętajmy, że sól znajduje się także w wielu produktach kupowanych w sklepach: pieczywie, wędlinach, przekąskach, musztardzie, majonezie, kostkach rosołowych, przyprawach do zup, a nawet produktach mlecznych).
Według WHO dzienna dawka soli nie powinna przekraczać 5 g (jedna płaska łyżeczka). Jeszcze bardziej restrykcyjni są Amerykanie: zdaniem tamtejszych ekspertów spożycie nie powinno przekraczać 2,3 g na dobę.