Niebezpieczny dym
Przypuśćmy, że jesteśmy jednak w stanie zrezygnować z tłustego mięsiwa, i na naszym grillu znajdą się tak dietetyczne smakołyki jak np. chudy drób, ryby czy warzywa. Niestety - to nie wystarczy.
Powszechnie chwalony ze względu na brak konieczności użycia dodatkowego tłuszczu sposób przyrządzania potraw, jakim jest grillowanie, ma ogromną wadę: jest to dym z wytapianego tłuszczu i zwęglona skórka, które sprawiają, że nawet ekologiczne warzywa nabierają właściwości rakotwórczych.
Czy jest na to rada? W pewien sposób można ograniczyć kontakt grillowanych potraw z dymem, szczelnie zawijając je w folię aluminiową. Niestety musimy wtedy zapomnieć o apetycznie przypieczonej skórce i smakowitej spaleniźnie.
Grille w świetnych cenach! Kliknij i sprawdź oferty!Grille w świetnych cenach! Kliknij i sprawdź oferty!