10 najlepszych restauracji w Polsce
11.07.2011 | aktual.: 07.04.2017 12:16
None
[
]( http://malemen.pl )
Galeria smaków. Niebo w gębie. Koncert dla podniebienia. Nie! Nie chodzi o słowa. Chodzi o miejsca, które uzależniają, mącą w głowie wyrafinowaną grą smaków. Chodzi o zmysłowe osaczenie, o rozkosz, mówiąc wprost.
Chodzi o miejsca, do których chce się wracać, o których się śni. Bo tak, jak tam, nigdzie indziej zjeść nie można. Nie było łatwo wybrać dziesięć najlepszych, ale kiedy już zdecydowaliśmy - zrobiliśmy to jednogłośnie. Oto restauracje, którym przyznaliśmy po pięć gwiazdek "Malemena".
Zobacz także:
Miejsce 10. Rotisserie
[
]( http://malemen.pl )
Szef kuchni: Paweł Oszczyk.
Adres: Kościelna 12, Warszawa
Dziesięć na dziesięć. Elegancka restauracja przy stołecznym hotelu La Regina sieci Ma Maison. Szef kuchni - Paweł Oszczyk - podaje wyśmienite dania z całego świata, sezonowo zmienia kartę, bawi się tradycjami kulinarnymi, a do tego dba o znakomite produkty wyjściowe, które traktuje z należytym szacunkiem.
Wszystko tu jest znakomite - od tatara z tuńczyka po gęsią szyję! Lubimy jego nawiązania do poetyki baru mlecznego, tyle że w luksusowym stylu, a latem lubimy czekoladowe canneloni na zacisznym patio.
Zobacz także:
Miejsce 9. Pod Łososiem
[
]( http://malemen.pl )
Szef kuchni: Jerzy Kosidło.
Adres:Szeroka 52/54, Gdańsk
Najbardziej gdańska z trójmiejskich restauracji. Znajduje się w kamienicy, w której mieszkali patrycjusze wyrabiający słynną Goldwasser (wódkę z 22-karatowymi płatkami złota). Serwują tu doskonałe dania z ryb w różnych kompozycjach, dziczyznę i najlepszy befsztyk na całym wybrzeżu. Niczego sobie są włoskie desery.
My najbardziej lubimy Salę Żeglarską z klimatem mieszczańskiej kamienicy, a przede wszystkim model XVII-wiecznego okrętu handlowego pod sufitem. Każda potrawa, każdy gest kelnera warte są swojej ceny.
Zobacz także:
Miejsce 8. Dyspensa
[
]( http://malemen.pl )
Szef kuchni: Grzegorz Wójcik.
Adres:Mokotowska 39, Warszawa
Przytulny lokal przy ulicy Mokotowskiej w stolicy Polski, którym dowodzi były mistrz świata w brydżu. Serwują kuchnię polską, ale w nowoczesnym wydaniu. Przepyszny jest sandacz w koprze z rakami, ale śledzie holenderskie i tatar po francusku też niczego sobie.
Z mięs szczególnie polecamy świetną gicz jagnięcą oraz kaczkę z pieca. I po prostu genialna, idealna na kaca, zupa szczawiowa z jajkiem. I pierożki cielęce, które uwielbiają dzieciaki. Brawo za świetnie zaopatrzoną "piwniczkę" z winami i rodzinną atmosferę w weekendy.
Zobacz także:
Miejsce 7. Tesoro
[
]( http://malemen.pl )
Szef kuchni: Domenico Cubeddu.
Adres: Polna 70, Sopot
To genialna pizza uplasowała sopocką restaurację w gronie dziesięciu najlepszych knajp w Polsce. W fantastycznej lokalizacji, w paskudnym budynku, wśród gwaru niczym z najprawdziwszej włoskiej trattorii.
Kucharze z Italii kręcą się po restauracji, sprawdzając, czy wszystko wszystkim smakuje, i jak nikt inny wiedzą, jak zaparzyć idealne espresso. Z mlekiem matki wypili sposoby przyrządzania makaronu al dente i wyrabiania ciasta na pizzę, po którą normalnie trzeba byłoby jechać na plac Świętego Marka.
Zobacz także:
Miejsce 6. 1231
[
]( http://malemen.pl )
Szef kuchni: Andrzej Janeczek.
* Adres:* Przedzamcze 6, Toruń
Świetna knajpa nieopodal ruin Zamku Krzyżackiego. Genialny tatar (i wołowy, i z łososia), kurczak Bryana niczego sobie, minus za wycofanie z menu żeberek na rozżarzonej cegle, za którymi bardzo tęsknimy.
Plus natomiast za muzykę na żywo i ogródek przy, a właściwie na strudze toruńskiej. Latem można tam wypić świetną kawę na świeżym powietrzu albo zjeść śniadanie - szczególnie polecamy wypiekane na miejscu pieczywo, domowy pasztet i konfitury. Świetne miejsce.
Zobacz także:
Miejsce 5. Blow Up
[
]( http://malemen.pl )
Szef kuchni: Daisuke Mori.
Adres: Kościuszki 42, Poznań,
Bażant, zając, sarna. Mięsne wariacje potwierdzają upodobanie szefa kuchni poznańskiej restauracji do polskich smaków, a ciasto won ton, filo czy sake zdradzają inspirację kuchnią fusion.
Genialna kuchnia Japończyka Daisuke Mori, który ma absolutną dowolność w tworzeniu menu, umiejscawia restaurację w gronie najlepszych lokali w tym kraju. Coraz bardziej zazdrościmy poznaniakom Starego Browaru, w którym kryją się takie perełki.
Zobacz także:
Miejsce 4. U Kucharzy
[
]( http://malemen.pl )
Szef kuchni:Robert Kądziela.
Adres: Ossolińskich 7, Warszawa
Flagowa knajpa braci Gessler w scenerii dawnego zaplecza restauracji Hotelu Europejskiego w Warszawie.
Punkty za wyjątkową atmosferę (szczególnie za sprawą niecodziennej obsługi), widowiskową ideę open kitchen, kuchnię bazującą na produktach z prywatnych gospodarstw, za pieczywo wypiekane na miejscu i nowoczesne podejście do kuchni tradycyjnej.
Restauracja doczekała się dwóch mutacji - Smaków na wynos i Daquise w Londynie.
Zobacz także:
Miejsce 3. Figaro
[
]( http://malemen.pl )
Szef kuchni: Albano Asani.
Adres: Ogrodowa 17, Poznań
Creme de la creme poznańskich restauracji. Włoska kuchnia na topowym poziomie, o czym warto przekonać się na własnym podniebieniu. Od lat utrzymuje jakość kuchni i obsługi. Plus za klimatyczne wnętrze wiernie naśladujące włoską trattorię. Ujmującą postacią jest szef kuchni - Albano Asani - wierny kibic Lecha i AC Milan, którego sola z grilla, carpaccio z trzech ryb czy polędwica wołowa uplasowały Figaro w czołówce naszego rankingu.
Zobacz także:
Miejsce 2. Ancora
[
]( http://malemen.pl )
Szef kuchni: Adam Chrząstowski.
Adres: Dominikańska 3, Kraków
Adam Chrząstowski, szef i współwłaściciel krakowskiej restauracji Ancora, kucharz, filozof, felietonista, stoi na straży polskiego smaku i produktu regionalnego. Do tego chętnie bawi się w tworzenie autorskich dań. Łączy chrzan z zielonym groszkiem, czekoladę z pleśniowym serem, pieczoną paprykę z bryndzą, a buraki z oscypkiem i orzechami. Chce, by kuchnię Małopolski postrzegano i smakowano w nowoczesny sposób. I chwała mu za to!
Zobacz także:
Miejsce 1.Tamka 43
[
]( http://malemen.pl )
Szef kuchni: Robert Trzópek.
Adres: Tamka 43, Warszawa
Wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Polski. Autorska kuchnia Roberta Trzópka, który swój sznyt kucharski doprowadził do doskonałości w katalońskiej El Bulli i kopenhaskiej Nomie. Gdańszczanin na Powiślu zaskakuje warszawiaków daniami wyczarowanymi z typowo polskich smaków.
Dorsz, puree z marchwi oraz sok z kiszonej kapusty w postaci pianki? Risotto z kalafiora z czekoladą? Tylko tutaj! Chapeau bas za inspirację kuchnią molekularną, odwagę w zestawianiu składników, za polonezy Chopina subtelnie płynące z głośników i profesjonalną pomoc sommeliera w doborze odpowiedniego wina, a nawet wody.
Wnętrze dość stonowane, na ścianach włoski plusz. Jasne, ciepłe kolory rozświetlają Tamkę 43 w deszczowe dni. Pomyślano także o odpowiednich oświetleniu - snop światła pada na talerz, bo tu najważniejsze jest to, co się je. Nie mamy żadnych wątpliwości, że to najlepsza polska restauracja. Aby to docenić, wystarczy być otwartym na nowe smaki.
Zobacz także: