Piwne historie
Początkowo monopolistami w produkcji piwa były klasztory, a mnisi sączyli je także w czasie postu – ze względu na jego wartości odżywcze – jest przecież bardzo kaloryczne i orzeźwiające – o ile się nie przesadzi z ilością spożytych kufli.
Tradycja produkcji klasztornego piwa przetrwała do dziś i najbardziej poszukiwanymi przez prawdziwych smakoszy gatunkami są te „tradycyjne”, produkowane właśnie przez mnichów. Chyba nie trzeba dodawać, że także i najdroższymi.
Tradycyjnymi metodami produkuje się także piwo w Afryce, ale jego z pewnością smakosze, nawet ci najprawdziwsi nie poszukują – jego produkcją zajmują się bowiem kobiety, a proces przygotowania surowca do fermentacji polega na przeżuwaniu ziaren prosa.
Zobacz również
* Władca orgazmów (wow!) Władca orgazmów (wow!)*
* Porno biznes szuka oczyszczenia Porno biznes szuka oczyszczenia*