Trwa ładowanie...
29-01-2008 17:01

Poszukiwania perfekcyjnej proteiny

Poszukiwania perfekcyjnej proteiny
d136y0s
d136y0s

Wielu sportowców poszukuje odpowiedniego dla siebie suplementu, który spełni ich oczekiwania. Jednak czy istnieje perfekcyjny środek? Na te pytania odpowiada Marek Olejniczak Wielokrotny Medalista Mistrzostw Polski i Europy w Kulturystyce.

Poniżej przedstawiam Wam serię pytań i odpowiedzi dotyczących proszków proteinowych. W ten sposób postaram się przekazać Wam wiedzę o produktach białkowych, terminologię i najważniejsze informacje na ich temat.

Pytanie1. Jakie są dostępne typy białek?
Odpowiedź: Białka pozyskiwane z soi, serwatki, jaj oraz mleka. Proteiny sojowe, serwatkowe oraz mleka można wyekstrahować na dwa sposoby: w postaci koncentratu i izolatu (max 90% protein). Natomiast białka jaj, jedynie w postaci koncentratów (ok. 80% protein).

Pytanie 2. Co jest najlepszym źródłem białka?
Odp. Tu zdania są podzielone… Nie ma jednego najlepszego źródła. Każdy rodzaj białka ma swoje plusy, które czynią go potrzebnym i użytecznym. Na przykład serwatka szybko się wchłania, ma korzystny wpływ na funkcje immunologiczne, zawiera najwięcej BCAA. Soja natomiast obniża poziom cholesterolu i usprawnia funkcjonowanie nerek, zawiera także dużo bardzo ważnego aminokwasu - glutaminy.

Pytanie3. Czy soja może wywołać problemy z estrogenami, szczególnie u mężczyzn?
Odp. Odpowiedź brzmi: „ABSOLUTNIE NIE!!!”. Soja zawiera komponenty zwane izoflawonami, o których mogliście słyszeć, iż promują produkcję estrogenów. Izoflawony w pewnych tkankach działają przecież jako antyestrogeny i w żaden sposób, nie posiadają jakiegokolwiek, negatywnego wpływu na produkcję męskich bądź żeńskich hormonów. Pewnej próbie poddano męskie osobniki małp, podając jednej grupie białko sojowe o dużej zawartości izoflawonów, drugiej grupie natomiast soję, z której izoflawony zostały usunięte w całości. U obu grup, nie stwierdzono zmian poziomu testosteronu, dehydroepiandrosteronu (DHEA), globuliny wiążącej hormony płciowe (SHGB) czy wagi jąder itp.

d136y0s

Pytanie 4. Jakie są różnice jeśli chodzi o różne typy proteiny mlecznej?
Odp. Kazeina stanowi 80% całości frakcji białkowych mleka. Jest dostępna dla człowieka w postaci zdenaturowanej soli kazeinianu, lub w postaci ultrafiltrowanej, niezdenaturowanej micelarnej kazeiny.

Pytanie5. Jaka jest różnica między micelarną kazeiną a kazeinianami?
Odp. Chociaż micelarna kazeina jest znacznie droższa, to mogę powiedzieć z czystym sumieniem, iż jest to towar z najwyższej półki. Produkuje się ją bez chemicznych domieszek, w bliskiej ideałowi formie rodzimej. Może być też nazywana koncentratem/izolatem białek mleka. Kazeiniany natomiast, powstają w procesach chemicznych. Są to produkty niższej jakości i radzę się od nich trzymać z daleka.

d136y0s

Pytanie 6. Kupować koncentraty czy izolaty białkowe?
Odp. To zależy od źródła protein. Jeśli chodzi o soje, to polecam tylko i wyłącznie izolat. Mówiąc zaś o białkach jaj, nie masz wyboru gdyż dostępne są tylko w postaci koncentratu. Kazeina i serwatka występują w obu omawianych postaciach, wybór należy do Ciebie. Zależy co chcesz osiągnąć, jakie stawiasz sobie cele o jakich porach spożywasz napoje białkowe. Jeśli nie ograniczają Cię tak przyziemne i istotne zarazem sprawy jak finanse, zawsze wybieraj izolat. Smakuje lepiej, zawiera jedynie śladowe ilości tłuszczu oraz węglowodorów.

Pytanie 7. Czy hydrolizat serwatki jest lepszy od standardowego białka serwatkowego?
Odp. Przeciętny człowiek odpowie: „nie”. Hydrolizat ma szereg zalet dla noworodków i osób z problemami układu trawiennego. Jednak dla większości ludzi hydrolizat jest gorszą formą serwatki niż wersja niezhydrolizowana. Pamiętajmy, że białko serwatki samo w sobie jest już dobrze przyswajalne i nie ma co przesadzać z poprawianiem natury. Można wręcz pogorszyć jej dzieło gdyż, proces hydrolizacji w wysokich temperaturach denaturuje białko wraz z wszystkimi najpotrzebniejszymi frakcjami immunoglobulin oraz czynnikami wzrostu. Są to niezbędne składowe proteiny serwatkowej, umożliwiające prawidłową jej syntezę w organizmie.

Pytanie 8. Co sądzicie o dodawaniu enzymów?
Odp. Według mnie to jedynie chwyt marketingowy mający działać na klientów jak lep na muchy. Enzymy zwiększają szybkość i stopień trawienia, co może powodować denaturację delikatnych czynników wzrostowych zawartych w białku, zanim twój organizm zdąży je przyswoić. Trzymaj się z daleka od białek z dodatkiem enzymów.

d136y0s

Pytanie 9. Czy stosować białka jednego rodzaju czy zestawy złożone z różnych typów protein?
Odp. Są różne opinie, jak w przypadku pytania o najlepsze białko. Jedni twierdzą, iż białko jaja jest najlepsze inni, że serwatkowe, a jeszcze inni, że kazeina to jest to. Każda z tych grup potrafi przytoczyć setki przykładów na to, że wybór jakiego dokonali jest właściwy. Nie da się jednoznacznie określić, która forma białka jest najlepsza. Ja jednak z nieugiętą upartością będę twierdził, iż każde białko jest dobre. Tylko od nas zależy pod jakim kątem chcemy z nich korzystać. Pod pewnymi względami każde białko jest najlepsze. Sztuka polega na tym, aby w odpowiedni i umiejętny sposób nauczyć się z niego korzystać. Stosowanie zróżnicowanych protein wysokiej jakości, niesie ze sobą szereg korzyści dla naszego organizmu. Zatem korzystaj z działającego anabolicznie, wzmacniającego układ odpornościowy oraz szybko wchłanianego białka serwatki; wolno wchłanianej, idealnej na noc, działającej antykatabolicznie kazeiny oraz z antyoksydacyjnego, redukującego cholesterol i usprawniającego pracę nerek białka soi. Teraz
już wiesz o co chodzi!

d136y0s

Myślę, że tym samym w sposób przyswajalny dla każdego odpowiedziałem na podstawowe pytania. W następnym wydaniu opowiem Wam dlaczego białko odgrywa tak ważną rolę w kulturystyce i codziennym życiu. Szczególnie skupię się na treningu siłowym i wpływie spożywania preparatów białkowych na stan anaboliczny organizmu.

... do usłyszenia.
... trenuj dużo rośnij zdrowo.

Marek Olejniczak
Więcej możesz dowiedzieć się na moim forum dyskusyjnym forum.prosuple.pl

d136y0s
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d136y0s