Moc kwasów
Tran to ciekły tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego, choć czasami pod tą nazwą funkcjonują produkty pozyskiwane z innych gatunków ryb.
Jest przede wszystkim znakomitym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Ich walory dla męskiego organizmu trudno przecenić, m.in. doskonale wpływają na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL - jednego z głównych sprawców chorób układu krążenia, np. miażdżycy, zawału czy udaru mózgu.
Nienasycone kwasy tłuszczowe przyspieszają też procesy metaboliczne i pomagają wątrobie uporać się z toksynami. Zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także poprawiają nasze samopoczucie, zwiększając poziom serotoniny. Dzięki nim łatwiej uporać się z gniewem, lękiem, zmęczeniem czy depresją.
Kwasy omega-3 przyspieszają też regenerację skóry i odbudowują płaszcz lipidowy oraz chronią oczy (wpływają na lepsze ukrwienie nerwu wzrokowego i znacząco zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej).
Izraelscy naukowcy z uniwersytetu w Hajfie udowodnili nawet, że cenne związki skutecznie pomagają w rozstaniu się z nałogiem tytoniowym. Palacze mają zaniżony poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych, co powoduje przerwanie połączeń między neuronami w obszarach mózgu zaangażowanych w odczuwanie przyjemności.