Sery zamiast chipsów
Nie ulega wątpliwości, że do piwa świetnie pasują słone przekąski. Jednak niekoniecznie chipsy, których intensywny aromat często zabija smak napoju. Lepszym rozwiązaniem jest np. deska serów. Z cheddarem znakomicie komponują się mocne piwa. Porter bardzo dobrze pasuje do pikantnych serów, a lager - miękkich pleśniowych. Delikatną mozzarellę możemy podać z piwem pszenicznym, które na pewno docenią też smakosze wędzonych przysmaków: bundzu czy oscypków.
W innych częściach świata popularnymi przekąskami do piwa są także kawałki wędzonego mięsa, małe suszone rybki czy marynowane jajka (szczególnie lubiane w Niemczech).
W naszym kraju piwo często gości na imprezach grillowych. Do smakołyków z rusztu też warto dopasować odpowiedni gatunek chmielowego trunku. Na przykład szczególnie lubianą przez Polaków podsmażoną kiełbaskę najlepiej popijać piwem o gorzkim smaku. Ciemne (np. typu ale) świetnie pasuje do karkówki, steków czy żeberek. Napój sprawdzi się także jako składnik marynaty do mięsa - z niedawnych badań naukowych wynika, że piwo ogranicza wydzielanie rakotwórczych związków, które tworzą się podczas obróbki termicznej w wysokich temperaturach.
Zobacz: 1001 piw, których warto spróbować1001 piw, których warto spróbować