Zalety dziczyzny
Dobrym zamiennikiem wieprzowiny czy wołowiny jest mięso białe. To przede wszystkim drób, który stanowi dobre źródło białka, a tłuszcz znajduje się głównie pod skórą, dzięki czemu łatwo się go pozbyć. Kurczak czy indyk obfituje także w cynk, magnez, potas i witaminy z grupy B - składniki zwiększające zdolność organizmu do pobierania energii z pożywienia oraz wzmacniające układ odpornościowy.
Zdrową alternatywą jest również dziczyzna. Zwierzęta żyjące na wolności żywią się wyłącznie naturalnymi produktami, dlatego ich mięso nie jest nafaszerowane hormonami, stymulatorami wzrostu i antybiotykami, które stanowią składnik pasz stosowanych w masowych hodowlach krów czy świń. Wartości odżywcze dziczyzny nie podlegają dyskusji. Podstawową zaletą jest niska zawartość tłuszczu i wysokie stężenie białka, cechującego się wysoką przyswajalnością i dostarczającego dużo aminokwasów egzogennych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dziczyzna jest także skarbnicą witamin z grupy B. Jej duża zaleta to także niska kaloryczność, która w zależności od gatunku zwierzęcia waha się w granicach 95-125 kcl w 100 gramach. Najwięcej walorów zdrowotnych ma mięso z dzika i sarny. Niewiele ustępują mu tusze z zająca czy bażanta.
Zobacz: Dieta dopasowana do stylu życia mężczyznyDieta dopasowana do stylu życia mężczyzny